Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla (studeného, nakrájeného na kousky)
- 100 g mletých mandlí
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
- plátky mandlí na ozdobu
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy:
- Smíchejte hladkou mouku, mleté mandle, moučkový cukr a špetku soli.
- Přidejte studené máslo a prsty nebo pomocí robotu ho zapracujte do směsi, až vznikne drobenka.
- Přidejte vejce a vanilkový extrakt a rychle zpracujte těsto, dokud se všechny ingredience nespojí. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat lžíci studené vody.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte ho alespoň hodinu odpočinout v lednici.
- Předehřejte troubu na 180°C a připravte si plech vyložený pečicím papírem.
- Těsto vyválejte na lehce pomoučené ploše na tloušťku asi 5 mm.
- Vykrajujte různé tvary (hvězdičky, sněhové vločky, vánoční stromky) a ukládejte je na připravený plech.
- Každý kousek ozdobte plátky mandlí.
- Pečte v předehřáté troubě asi 10-12 minut, nebo dokud okraje lehce nezhnědnou.
- Upečené cukroví nechte vychladnout na plechu.
- Nakonec posypte moučkovým cukrem.