Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 25 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného)
- 50 g cukru
- 100 g másla (rozpuštěného)
- 1 vejce
- Špetka soli
- 100 g mandlových plátků
- 1 vejce na potření
- Cukr moučka na posypání (volitelně)
Postup přípravy:
- Příprava kvásku: V misce smíchejte teplé mléko, lžíci cukru a rozdrobte do něj droždí. Nechte kvásek na teplém místě vzejít (cca 10 minut).
- Příprava těsta: Do velké mísy prosejte mouku, přidejte zbytek cukru, špetku soli a vzešlý kvásek. Přidejte rozpuštěné máslo a vejce. Vypracujte hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy. Pokud je těsto příliš lepkavé, přidejte trochu mouky. Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě cca 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Tvarování rohlíků: Vykynuté těsto rozdělte na menší kousky a z každého vytvarujte váleček. Z válečku vytvořte rohlík a položte ho na plech vyložený pečicím papírem. Rohlíky nechte ještě 20 minut kynout na plechu.
- Pečení rohlíků: Předehřejte troubu na 180°C. Před pečením rohlíky potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlovými plátky. Pečte v předem vyhřáté troubě asi 15-20 minut, dokud nebudou zlatavé.
- Servírování: Po vychladnutí můžete rohlíky lehce posypat cukrem moučka, pokud máte rádi sladší chuť.