Quinoa s kešu a grilovanou zeleninou

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 25 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného)
  • 50 g cukru
  • 100 g másla (rozpuštěného)
  • 1 vejce
  • Špetka soli
  • 100 g mandlových plátků
  • 1 vejce na potření
  • Cukr moučka na posypání (volitelně)

Postup přípravy:

  • Příprava kvásku: V misce smíchejte teplé mléko, lžíci cukru a rozdrobte do něj droždí. Nechte kvásek na teplém místě vzejít (cca 10 minut).
  • Příprava těsta: Do velké mísy prosejte mouku, přidejte zbytek cukru, špetku soli a vzešlý kvásek. Přidejte rozpuštěné máslo a vejce. Vypracujte hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy. Pokud je těsto příliš lepkavé, přidejte trochu mouky. Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě cca 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  • Tvarování rohlíků: Vykynuté těsto rozdělte na menší kousky a z každého vytvarujte váleček. Z válečku vytvořte rohlík a položte ho na plech vyložený pečicím papírem. Rohlíky nechte ještě 20 minut kynout na plechu.
  • Pečení rohlíků: Předehřejte troubu na 180°C. Před pečením rohlíky potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlovými plátky. Pečte v předem vyhřáté troubě asi 15-20 minut, dokud nebudou zlatavé.
  • Servírování: Po vychladnutí můžete rohlíky lehce posypat cukrem moučka, pokud máte rádi sladší chuť.