Špagety carbonara s mandlovou smetanou

Ingredience

  • 200 g špaget
  • 1/2 šálku mandlové smetany (nebo mandlového mléka zahuštěného moukou)
  • 100 g pancetty nebo vegetariánské slaniny, nakrájené na malé kousky
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1/4 šálku nastrouhaného parmazánu nebo veganského sýra
  • 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
  • Sůl podle chuti
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Čerstvá petrželka na ozdobu

Postup přípravy

  • Vaření špaget: Špagety uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Po uvaření sceďte a nechte stranou. Zachovejte si šálek vody z vaření špaget pro pozdější použití.
  • Příprava pancetty (nebo vegetariánské slaniny): Na pánvi rozehřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte nakrájenou pancettu nebo vegetariánskou slaninu a smažte, dokud není křupavá. Přidejte nasekaný česnek a restujte dalších 1-2 minuty, dokud česnek nezměkne a nezavoní.
  • Příprava omáčky: Snižte teplotu na nízkou a přidejte mandlovou smetanu do pánve. Dobře promíchejte a nechte omáčku lehce zahřát, ale nevařte. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vody z vaření špaget, aby se omáčka naředila na požadovanou konzistenci.
  • Kombinace: Přidejte uvařené špagety do pánve s omáčkou a dobře promíchejte, aby se všechny těstoviny dobře obalily omáčkou. Přidejte nastrouhaný parmazán (nebo veganský sýr) a čerstvě mletý černý pepř. Pokračujte v míchání, dokud se sýr nerozpustí a nepropojí s omáčkou.
  • Servírování: Podávejte horké, posypané dalšími kousky pancetty, parmazánem, čerstvě nasekanou petrželkou a extra černým pepřem podle chuti.