Kokosový velikonoční mazanec

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 100 g cukru krupice
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 250 ml kokosového mléka (vlažného)
  • 100 g rozpuštěného másla (nebo kokosového oleje)
  • 2 vejce (1 do těsta, 1 na potření)
  • 1 lžička soli
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lžička citronové kůry (volitelné)
  • 100 g rozinek namočených v rumu (volitelné)
  • Kokosové chipsy nebo strouhaný kokos na posypání
  • Moučkový cukr na závěrečné posypání

Postup přípravy

  • Příprava kvásku: Do misky rozdrob droždí, přidej lžičku cukru, trochu vlažného kokosového mléka a lžíci mouky. Promíchej a nech na teplém místě vzejít kvásek (cca 10–15 minut).
  • Těsto: Ve velké míse smíchej mouku, strouhaný kokos, cukr, sůl, vanilkový cukr a citronovou kůru. Přidej vejce, rozpuštěné máslo nebo kokosový olej a kvásek. Postupně přilévej kokosové mléko a vypracuj hladké těsto. Pokud chceš, přidej rozinky.
  • Kynutí: Zakryj těsto utěrkou a nech kynout na teplém místě přibližně 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  • Formování: Z vykynutého těsta vytvoř bochánek a přenes ho na plech s pečicím papírem. Nech ještě 20 minut dokynout.
  • Pečení: Předehřej troubu na 170 °C. Mazanec potřete rozšlehaným vejcem a posyp kokosovými chipsy nebo strouhaným kokosem.
  • Doba pečení: Peč cca 40–50 minut, dokud nebude mazanec dozlatova upečený. Pokud začne příliš tmavnout, přikryj ho alobalem.
  • Servírování: Nech mazanec vychladnout a před podáváním posyp moučkovým cukrem.