Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 100 g strouhaného kokosu
- 100 g cukru krupice
- 1 kostka droždí (42 g)
- 250 ml kokosového mléka (vlažného)
- 100 g rozpuštěného másla (nebo kokosového oleje)
- 2 vejce (1 do těsta, 1 na potření)
- 1 lžička soli
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžička citronové kůry (volitelné)
- 100 g rozinek namočených v rumu (volitelné)
- Kokosové chipsy nebo strouhaný kokos na posypání
- Moučkový cukr na závěrečné posypání
Postup přípravy
- Příprava kvásku: Do misky rozdrob droždí, přidej lžičku cukru, trochu vlažného kokosového mléka a lžíci mouky. Promíchej a nech na teplém místě vzejít kvásek (cca 10–15 minut).
- Těsto: Ve velké míse smíchej mouku, strouhaný kokos, cukr, sůl, vanilkový cukr a citronovou kůru. Přidej vejce, rozpuštěné máslo nebo kokosový olej a kvásek. Postupně přilévej kokosové mléko a vypracuj hladké těsto. Pokud chceš, přidej rozinky.
- Kynutí: Zakryj těsto utěrkou a nech kynout na teplém místě přibližně 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Formování: Z vykynutého těsta vytvoř bochánek a přenes ho na plech s pečicím papírem. Nech ještě 20 minut dokynout.
- Pečení: Předehřej troubu na 170 °C. Mazanec potřete rozšlehaným vejcem a posyp kokosovými chipsy nebo strouhaným kokosem.
- Doba pečení: Peč cca 40–50 minut, dokud nebude mazanec dozlatova upečený. Pokud začne příliš tmavnout, přikryj ho alobalem.
- Servírování: Nech mazanec vychladnout a před podáváním posyp moučkovým cukrem.