Ingredience
- 200 g mletých mandlí (mandlová mouka)
- 100 g bezlepkové mouky (např. směs na pečení, rýžová nebo kukuřičná)
- 150 g cukru (třtinový nebo klasický krupicový)
- 4 vejce (oddělené bílky a žloutky)
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1/2 balíčku prášku do pečiva (bezlepkového)
- 150 ml oleje (např. slunečnicového)
- 100 ml mléka (rostlinného nebo kravského)
- špetka soli
- citronová kůra (volitelné)
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy
- Předehřej troubu na 170 °C (horní + dolní ohřev). Bábovkovou formu vymaž tukem a vysyp např. mandlovou moukou nebo kokosem.
- Odděl vejce – bílky vyšlehej se špetkou soli do tuhého sněhu.
- Ve větší míse vyšlehej žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Přidej olej, mléko a případně citronovou kůru.
- Vmíchej mandlovou a bezlepkovou mouku + prášek do pečiva. Promíchej do hladkého těsta.
- Nakonec opatrně vmíchej sníh z bílků – nejdřív třetinu, pak zbytek. Díky tomu bude bábovka krásně nadýchaná.
- Těsto nalij do připravené formy a peč asi 40–50 minut, dokud není povrch zlatavý a špejle po zapíchnutí suchá.
- Nech chvíli vychladnout ve formě, pak opatrně vyklop.
- Posyp moučkovým cukrem a podávej.