Bezlepková mandlová bábovka

Ingredience

  • 200 g mletých mandlí (mandlová mouka)
  • 100 g bezlepkové mouky (např. směs na pečení, rýžová nebo kukuřičná)
  • 150 g cukru (třtinový nebo klasický krupicový)
  • 4 vejce (oddělené bílky a žloutky)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva (bezlepkového)
  • 150 ml oleje (např. slunečnicového)
  • 100 ml mléka (rostlinného nebo kravského)
  • špetka soli
  • citronová kůra (volitelné)
  • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy

  • Předehřej troubu na 170 °C (horní + dolní ohřev). Bábovkovou formu vymaž tukem a vysyp např. mandlovou moukou nebo kokosem.
  • Odděl vejce – bílky vyšlehej se špetkou soli do tuhého sněhu.
  • Ve větší míse vyšlehej žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Přidej olej, mléko a případně citronovou kůru.
  • Vmíchej mandlovou a bezlepkovou mouku + prášek do pečiva. Promíchej do hladkého těsta.
  • Nakonec opatrně vmíchej sníh z bílků – nejdřív třetinu, pak zbytek. Díky tomu bude bábovka krásně nadýchaná.
  • Těsto nalij do připravené formy a peč asi 40–50 minut, dokud není povrch zlatavý a špejle po zapíchnutí suchá.
  • Nech chvíli vychladnout ve formě, pak opatrně vyklop.
  • Posyp moučkovým cukrem a podávej.