Bezlepkové mandlové cukroví

Na těsto:

  • 200 g mandlové mouky
  • 100 g moučkového cukru (nebo třtinového prášku)
  • 100 g másla (změklého)
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Špetka soli

Na ozdobu:

  • Mandle na ozdobení (celé nebo plátky)
  • Moučkový cukr na posypání (volitelné)

Postup přípravy

  • Příprava těsta: V míse smíchejte mandlovou mouku, moučkový cukr a špetku soli. Přidejte změklé máslo, vejce a vanilkový extrakt. Vypracujte hladké těsto. Zabalte do fólie a nechte v lednici odpočinout asi 1 hodinu.
  • Tvarování: Předehřejte troubu na 170 °C. Z těsta tvarujte malé kuličky, které lehce splácněte. Na vrch každého kousku položte mandli nebo plátek mandlí.
  • Pečení: Cukroví pečte 10-12 minut, dokud nejsou okraje lehce zlatavé.
  • Chlazení: Nechte vychladnout na mřížce a případně posypte moučkovým cukrem.
  • Podávání: Uložte do vzduchotěsné nádoby, kde cukroví vydrží čerstvé a křehké.