Bezlepkový mazanec z mandlové mouky

Ingredience

  • 250 g mandlové mouky
  • 50 g kokosové mouky
  • 1 lžička psyllia (pro lepší strukturu)
  • 100 g změklého másla
  • 3 vejce
  • 80 g třtinového cukru (nebo medu)
  • 100 ml mléka (může být i rostlinné)
  • 1 balíček prášku do pečiva (bezlepkového)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička citronové kůry
  • ½ lžičky soli
  • 80 g rozinek (mohou být namočené v rumu)
  • 30 g nasekaných mandlí na posypání
  • 1 žloutek + lžíce mléka na potření

Postup přípravy

  • V míse smíchejte mandlovou a kokosovou mouku, psyllium, prášek do pečiva, cukr a sůl. Přidejte citronovou kůru a promíchejte.
  • Do suchých surovin přidejte vejce, máslo, mléko a vanilkový extrakt. Vše dobře promíchejte do hladkého těsta.
  • Pokud jste rozinky namočili v rumu, slijte je a vmíchejte do těsta.
  • Těsto nechte 10–15 minut odpočinout, aby psyllium nabobtnalo. Poté vytvarujte bochánek a položte ho na plech vyložený pečicím papírem.
  • Povrch potřete rozšlehaným žloutkem s mlékem a posypte nasekanými mandlemi. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 35–40 minut, dokud mazanec nezezlátne.
  • Po upečení nechte vychladnout na mřížce a podávejte s máslem nebo marmeládou.