Ingredience
- 250 g mandlové mouky
- 50 g kokosové mouky
- 1 lžička psyllia (pro lepší strukturu)
- 100 g změklého másla
- 3 vejce
- 80 g třtinového cukru (nebo medu)
- 100 ml mléka (může být i rostlinné)
- 1 balíček prášku do pečiva (bezlepkového)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička citronové kůry
- ½ lžičky soli
- 80 g rozinek (mohou být namočené v rumu)
- 30 g nasekaných mandlí na posypání
- 1 žloutek + lžíce mléka na potření
Postup přípravy
- V míse smíchejte mandlovou a kokosovou mouku, psyllium, prášek do pečiva, cukr a sůl. Přidejte citronovou kůru a promíchejte.
- Do suchých surovin přidejte vejce, máslo, mléko a vanilkový extrakt. Vše dobře promíchejte do hladkého těsta.
- Pokud jste rozinky namočili v rumu, slijte je a vmíchejte do těsta.
- Těsto nechte 10–15 minut odpočinout, aby psyllium nabobtnalo. Poté vytvarujte bochánek a položte ho na plech vyložený pečicím papírem.
- Povrch potřete rozšlehaným žloutkem s mlékem a posypte nasekanými mandlemi. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 35–40 minut, dokud mazanec nezezlátne.
- Po upečení nechte vychladnout na mřížce a podávejte s máslem nebo marmeládou.