Ingredience:
- 5 bílků
- 150 g cukru krupice
- 100 g mletých ořechů (lze použít vlašské ořechy nebo lískové ořechy)
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
Náplň:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
Postup přípravy:
- Příprava těsta: Ve velké míse ušlehejte bílky se špetkou soli do pevné pěny. Postupně přidávejte cukr a šlehejte, dokud není směs lesklá a tuhá. Poté jemně vmíchejte mleté ořechy smíchané s práškem do pečiva.
- Pečení: Na plech vyložený pečicím papírem rozetřete těsto na obdélník. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10-12 minut, než roláda zezlátne.
- Příprava rolády: Ihned po vyjmutí z trouby přeložte roládu spolu s papírem na vlhký utěrek a opatrně sundejte papír. Roládu nechte vychladnout.
- Příprava náplně: Smetanu ušlehejte se cukrem moučka a vanilkovým cukrem do tuhého krému. Rovnoměrně rozetřete na vychladlou roládu.
- Skládání: Roládu opatrně zrolujte a nechte chladit v lednici, nejlépe přes noc.
- Podávání: Roládu před podáváním posypte moučkovým cukrem nebo drobně nasekanými ořechy.