Celozrnné špagety s ořechovou omáčkou

Na omáčku:

  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • 35 g staré bílé bagety, bez kůrky
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrnek nastrouhaného parmazánu
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 6 lžic bílého vína nebo citronové šťávy
  • 1/2 špetky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře

Pro podávání:

  • 500 g růžičkové kapusty (nebo špenát či dýně)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 300 g celozrnných špaget
  • 1 lžíce soli
  • 1/2 lžičky pepře

Postup:

  • Kapustičky očistěte a rozkrojte napůl, ochuťte solí a pepřem, zakápněte olejem a pečte na pečícím papíru dozlatova. na 200°C asi 15 minut. Těstoviny uvařte v osolené vodě dle návodu.
  • Bagetu namočte do mléka. Opražte ořechy na pánvi, aby získaly aroma.
  • V mixéru rozmixujte ořechy, namočenou bagetu, česnek, parmazán, olivový olej, víno nebo citronovou šťávu, sůl a pepř do hladké omáčky. Omáčku podle potřeby zřeďte vodou z vaření těstovin.
  • Hotovou omáčku smíchejte s uvařenými špagetami a připravenou kapustou.