Na omáčku:
- 1 hrnek vlašských ořechů
- 35 g staré bílé bagety, bez kůrky
- 1/2 hrnku mléka
- 1 stroužek česneku
- 1 hrnek nastrouhaného parmazánu
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 6 lžic bílého vína nebo citronové šťávy
- 1/2 špetky soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
Pro podávání:
- 500 g růžičkové kapusty (nebo špenát či dýně)
- 2 lžíce olivového oleje
- 300 g celozrnných špaget
- 1 lžíce soli
- 1/2 lžičky pepře
Postup:
- Kapustičky očistěte a rozkrojte napůl, ochuťte solí a pepřem, zakápněte olejem a pečte na pečícím papíru dozlatova. na 200°C asi 15 minut. Těstoviny uvařte v osolené vodě dle návodu.
- Bagetu namočte do mléka. Opražte ořechy na pánvi, aby získaly aroma.
- V mixéru rozmixujte ořechy, namočenou bagetu, česnek, parmazán, olivový olej, víno nebo citronovou šťávu, sůl a pepř do hladké omáčky. Omáčku podle potřeby zřeďte vodou z vaření těstovin.
- Hotovou omáčku smíchejte s uvařenými špagetami a připravenou kapustou.