Cibulová polévka s mandlemi

Ingredience

  • 4 velké cibule
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 litr hovězího nebo zeleninového vývaru

Dochucení a ozdoba

  • Sůl a pepř podle chuti
  • Špetka tymiánu
  • 50 g plátkových mandlí, lehce opražených
  • Plátky bagety nebo opečený chléb (volitelné)

Postup přípravy

  • Oloupejte cibule a nakrájejte je na tenké plátky.
  • V hrnci rozehřejte máslo s olivovým olejem.
  • Přidejte cibuli a za častého míchání ji restujte na mírném ohni asi 15 minut.
  • Přisypte cukr a pokračujte v restování, dokud cibule nezkaramelizuje a nezíská zlatohnědou barvu (dalších 10 minut).
  • Přidejte mouku a míchejte asi 2 minuty, aby se zapracovala.
  • Postupně přilévejte vývar a dobře promíchejte.
  • Přidejte tymián, dochuťte solí a pepřem.
  • Nechte polévku mírně vařit na nízkém plameni asi 20 minut.
  • Podávejte polévku horkou, ozdobenou plátkovými mandlemi.
  • Podle chuti přidejte opečené plátky bagety nebo chléb.