Ingredience
- 4 velké cibule
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 litr hovězího nebo zeleninového vývaru
Dochucení a ozdoba
- Sůl a pepř podle chuti
- Špetka tymiánu
- 50 g plátkových mandlí, lehce opražených
- Plátky bagety nebo opečený chléb (volitelné)
Postup přípravy
- Oloupejte cibule a nakrájejte je na tenké plátky.
- V hrnci rozehřejte máslo s olivovým olejem.
- Přidejte cibuli a za častého míchání ji restujte na mírném ohni asi 15 minut.
- Přisypte cukr a pokračujte v restování, dokud cibule nezkaramelizuje a nezíská zlatohnědou barvu (dalších 10 minut).
- Přidejte mouku a míchejte asi 2 minuty, aby se zapracovala.
- Postupně přilévejte vývar a dobře promíchejte.
- Přidejte tymián, dochuťte solí a pepřem.
- Nechte polévku mírně vařit na nízkém plameni asi 20 minut.
- Podávejte polévku horkou, ozdobenou plátkovými mandlemi.
- Podle chuti přidejte opečené plátky bagety nebo chléb.