Čokoládovo ořechový dort

Korpus

  • 6 vajec
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g hořké čokolády (nasekané nebo nastrouhané)
  • 50 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva

Krém

  • 200 g hořké čokolády
  • 250 ml smetany ke šlehání (33–40 %)
  • 50 g másla

Na ozdobu (volitelné)

  • Ořechy, hoblinky čokolády, kakao, čerstvé ovoce

Postup přípravy

  • Korpus:
  • Vyšlehej žloutky s cukrem do pěny.
  • Vmíchej mleté ořechy, čokoládu, mouku s práškem do pečiva.
  • Zvlášť vyšlehej bílky do tuhého sněhu a lehce zapracuj do těsta.
  • Těsto nalij do dortové formy (průměr cca 22–24 cm) vymazané a vysypané nebo vyložené papírem.
  • Peč při 170 °C asi 35–40 minut. Nech vychladnout.
  • Krém:
  • Smetanu přiveď téměř k varu, odstav a přidej nalámanou čokoládu a máslo.
  • Míchej, dokud se vše nerozpustí a vznikne hladký ganache krém.
  • Nech vychladnout a pak dej vychladit do lednice alespoň na 2 hodiny, poté vyšlehej do hustého krému.
  • Dokončení:
  • Vychladlý korpus rozkroj na 2–3 pláty a promaz čokoládovým krémem.
  • Potáhni celý dort a ozdob dle chuti.