Korpus
- 6 vajec
- 150 g moučkového cukru
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 100 g hořké čokolády (nasekané nebo nastrouhané)
- 50 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
Krém
- 200 g hořké čokolády
- 250 ml smetany ke šlehání (33–40 %)
- 50 g másla
Na ozdobu (volitelné)
- Ořechy, hoblinky čokolády, kakao, čerstvé ovoce
Postup přípravy
- Korpus:
- Vyšlehej žloutky s cukrem do pěny.
- Vmíchej mleté ořechy, čokoládu, mouku s práškem do pečiva.
- Zvlášť vyšlehej bílky do tuhého sněhu a lehce zapracuj do těsta.
- Těsto nalij do dortové formy (průměr cca 22–24 cm) vymazané a vysypané nebo vyložené papírem.
- Peč při 170 °C asi 35–40 minut. Nech vychladnout.
- Krém:
- Smetanu přiveď téměř k varu, odstav a přidej nalámanou čokoládu a máslo.
- Míchej, dokud se vše nerozpustí a vznikne hladký ganache krém.
- Nech vychladnout a pak dej vychladit do lednice alespoň na 2 hodiny, poté vyšlehej do hustého krému.
- Dokončení:
- Vychladlý korpus rozkroj na 2–3 pláty a promaz čokoládovým krémem.
- Potáhni celý dort a ozdob dle chuti.