Ingredience
- 2 hrnky nastrouhané cukety (cca 300–350 g, nahrubo, i se slupkou)
- 2 hrnky polohrubé mouky (nebo špaldové, či bezlepkové směsi)
- 1 hrnek cukru (třtinový nebo klasický krupicový – dle chuti)
- 3 vejce
- 1/2 hrnku oleje (např. slunečnicového)
- 1 lžička skořice
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 1 hrnek vlašských ořechů (nahrubo nasekaných)
- (volitelné) 1 vanilkový cukr, hrst rozinek nebo kousků čokolády
Postup přípravy
- Předehřej troubu na 180 °C. Připrav si plech nebo formu (např. 20×30 cm) – vylož pečicím papírem nebo vymaž a vysyp moukou.
- Cuketu nastrouhej nahrubo a případně jemně vymačkej přebytečnou vodu (hlavně pokud je hodně šťavnatá).
- V míse vyšlehej vejce s cukrem do pěny. Přidej olej, vanilkový cukr a dobře promíchej.
- Přisyp mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a špetku soli. Promíchej do hladkého těsta.
- Vmíchej nastrouhanou cuketu a nakonec i nasekané ořechy (případně rozinky nebo čokoládu).
- Těsto nalij do připravené formy a peč cca 35–45 minut, dokud nebude špejle po zapíchnutí suchá.
- Nech vychladnout a můžeš podávat buď tak, jak je, nebo s polevou.