Domácí chléb s vlašskými ořechy

Ingredience:

  • 500 g hladké žitné mouky
  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 3 lžíce kmínu
  • 3 lžíce fenyklu
  • 2 lžíce soli
  • 2 lžíce octa (kvasný lihový nebo bílý vinný)
  • 50 g másla nebo sádla
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • 100 g čerstvého droždí
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 litr podmáslí
  • 100 ml vlažné vody

Postup přípravy:

  • V malé misce smíchejte několik lžic mouky (například po dvou z každého typu), cukr, droždí a 30 ml vlažného podmáslí. Směs nechte na teplém místě, aby vzešla.
  • Větší misku použijte pro smíchání zbylé mouky, soli, kmínu, fenyklu, octa, zbytku podmáslí a trochy vody. Přidejte rozpuštěné máslo nebo sádlo a směs s vzešlým droždím. Vypracujte těsto, dokud není pevné a nelepí se.
  • Nechte těsto pod utěrkou na teplém místě asi 30 až 40 minut kynout.
  • Na pomoučněný pracovní prostor vyklopte těsto, vmíchejte do něj kousky vlašských ořechů a vypracujte. Vytvarujte bochánek, který nechte v ošatce nebo míse ještě půlhodinu kynout.
  • Předehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušná na 180 °C). Chléb pečte na moukou posypaném plechu 45 minut až hodinu. Po půlhodině pečení potřete bochánek vodou. Po dopečení chléb vyjměte, opět potřete vodou a nechte vychladnout na mřížce.