Ingredience:
- 500 g hladké žitné mouky
- 500 g hladké pšeničné mouky
- 3 lžíce kmínu
- 3 lžíce fenyklu
- 2 lžíce soli
- 2 lžíce octa (kvasný lihový nebo bílý vinný)
- 50 g másla nebo sádla
- 2 hrsti vlašských ořechů
- 100 g čerstvého droždí
- 2 lžíce krupicového cukru
- 1 litr podmáslí
- 100 ml vlažné vody
Postup přípravy:
- V malé misce smíchejte několik lžic mouky (například po dvou z každého typu), cukr, droždí a 30 ml vlažného podmáslí. Směs nechte na teplém místě, aby vzešla.
- Větší misku použijte pro smíchání zbylé mouky, soli, kmínu, fenyklu, octa, zbytku podmáslí a trochy vody. Přidejte rozpuštěné máslo nebo sádlo a směs s vzešlým droždím. Vypracujte těsto, dokud není pevné a nelepí se.
- Nechte těsto pod utěrkou na teplém místě asi 30 až 40 minut kynout.
- Na pomoučněný pracovní prostor vyklopte těsto, vmíchejte do něj kousky vlašských ořechů a vypracujte. Vytvarujte bochánek, který nechte v ošatce nebo míse ještě půlhodinu kynout.
- Předehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušná na 180 °C). Chléb pečte na moukou posypaném plechu 45 minut až hodinu. Po půlhodině pečení potřete bochánek vodou. Po dopečení chléb vyjměte, opět potřete vodou a nechte vychladnout na mřížce.