Domácí ořechový likér

Ingredience:

  • 600 g mladých, nezralých vlašských ořechů
  • 5 ks hřebíčku
  • 1 ks celé skořice
  • Kůra z poloviny pomeranče
  • 300 ml čistého alkoholu (96%)
  • 500 ml vody (250 ml pro maceraci a 250 ml pro sirup)
  • 400 g krystalového cukru

Postup:

  • Mladé vlašské ořechy nasekejte na čtvrtiny. Pomerančovou kůru jemně nastrouhejte.
  • Vložte nasekané ořechy do velké skleněné nádoby spolu s hřebíčkem, skořicí, pomerančovou kůrou, alkoholem a 250 ml vody. Uzavřete a nechte směs odstát a macerovat po dobu jednoho měsíce na tmavém a chladném místě. Občas promíchejte.
  • Po měsíci směs přeceďte přes jemné síto nebo plátno. Odstraněné pevné části již nebudete potřebovat.
  • Připravte si sirup z cukru a zbylé vody (250 ml) tím, že cukr pomalu rozpustíte ve vodě na mírném ohni a necháte krátce povařit, dokud se cukr úplně nerozpustí a vznikne hladký sirup.
  • Nechte sirup zcela vychladnout a poté jej vmíchejte do ořechového extraktu.
  • Hotový likér přelejte do čistých láhví a dobře uzavřete. Likér je vhodný k okamžité konzumaci, ale jeho chuť se bude dále vyvíjet a zlepšovat s časem.