Ingredience:
- 600 g mladých, nezralých vlašských ořechů
- 5 ks hřebíčku
- 1 ks celé skořice
- Kůra z poloviny pomeranče
- 300 ml čistého alkoholu (96%)
- 500 ml vody (250 ml pro maceraci a 250 ml pro sirup)
- 400 g krystalového cukru
Postup:
- Mladé vlašské ořechy nasekejte na čtvrtiny. Pomerančovou kůru jemně nastrouhejte.
- Vložte nasekané ořechy do velké skleněné nádoby spolu s hřebíčkem, skořicí, pomerančovou kůrou, alkoholem a 250 ml vody. Uzavřete a nechte směs odstát a macerovat po dobu jednoho měsíce na tmavém a chladném místě. Občas promíchejte.
- Po měsíci směs přeceďte přes jemné síto nebo plátno. Odstraněné pevné části již nebudete potřebovat.
- Připravte si sirup z cukru a zbylé vody (250 ml) tím, že cukr pomalu rozpustíte ve vodě na mírném ohni a necháte krátce povařit, dokud se cukr úplně nerozpustí a vznikne hladký sirup.
- Nechte sirup zcela vychladnout a poté jej vmíchejte do ořechového extraktu.
- Hotový likér přelejte do čistých láhví a dobře uzavřete. Likér je vhodný k okamžité konzumaci, ale jeho chuť se bude dále vyvíjet a zlepšovat s časem.