Slaná varianta
Ingredience
- 200 g neloupaných mandlí
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky soli (dle chuti)
- volitelně: špetka uzené papriky, česnekový prášek nebo rozmarýn
Postup přípravy
- Předehřej troubu na 180 °C.
- Mandle promíchej s olejem, solí a případným kořením.
- Rozlož je na plech s pečicím papírem v jedné vrstvě.
- Peč asi 10–15 minut, občas promíchej, dokud nezačnou vonět a lehce zhnědnou.
- Nech vychladnout – při chladnutí ještě trochu křupnou.
Sladká varianta (karamelizované mandle)
Ingredience
- 200 g neloupaných mandlí
- 100 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 50 ml vody
- špetka skořice (volitelně)
Postup přípravy
- Do nepřilnavé pánve dej vodu, cukr a mandle.
- Za stálého míchání vař na středním plameni, dokud se voda neodpaří a cukr nekrystalizuje.
- Dál míchej, až cukr začne karamelizovat a obalit mandle.
- Přesuň na pečicí papír a odděl je od sebe vidličkou. Nech vychladnout.