Domácí pražené mandle

Slaná varianta

Ingredience

  • 200 g neloupaných mandlí
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli (dle chuti)
  • volitelně: špetka uzené papriky, česnekový prášek nebo rozmarýn

Postup přípravy

  • Předehřej troubu na 180 °C.
  • Mandle promíchej s olejem, solí a případným kořením.
  • Rozlož je na plech s pečicím papírem v jedné vrstvě.
  • Peč asi 10–15 minut, občas promíchej, dokud nezačnou vonět a lehce zhnědnou.
  • Nech vychladnout – při chladnutí ještě trochu křupnou.

Sladká varianta (karamelizované mandle)

Ingredience

  • 200 g neloupaných mandlí
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 ml vody
  • špetka skořice (volitelně)

Postup přípravy

  • Do nepřilnavé pánve dej vodu, cukr a mandle.
  • Za stálého míchání vař na středním plameni, dokud se voda neodpaří a cukr nekrystalizuje.
  • Dál míchej, až cukr začne karamelizovat a obalit mandle.
  • Přesuň na pečicí papír a odděl je od sebe vidličkou. Nech vychladnout.