Domácí veka s piniovými oříšky a bazalkou

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml vlažné vody
  • 20 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného)
  • 1 lžička cukru
  • 1,5 lžičky soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 30 g piniových oříšků (nahrubo nasekaných)
  • 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky (nebo 1 lžička sušené)

Postup přípravy

  • Droždí rozdrobte do vlažné vody, přidejte cukr a nechte 10 minut vzejít.
  • Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, olivový olej, piniové oříšky a bazalku.
  • Přilijte kvásek a vypracujte hladké těsto (ručně asi 10 minut, v robotu 5 minut).
  • Přikryjte utěrkou a nechte kynout 60 minut na teplém místě, dokud nezdvojnásobí objem.
  • Těsto rozdělte na dvě části a vytvarujte veky.
  • Položte na plech s pečicím papírem, přikryjte a nechte kynout dalších 20 minut.
  • Předehřejte troubu na 200 °C.
  • Před pečením potřete vodou a nařízněte ostrým nožem.
  • Pečte 20–25 minut dozlatova.
  • Nechte vychladnout na mřížce a užívejte si domácí veka s piniovými oříšky a bazalkou!