Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 300 ml vlažné vody
- 20 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného)
- 1 lžička cukru
- 1,5 lžičky soli
- 2 lžíce olivového oleje
- 30 g piniových oříšků (nahrubo nasekaných)
- 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky (nebo 1 lžička sušené)
Postup přípravy
- Droždí rozdrobte do vlažné vody, přidejte cukr a nechte 10 minut vzejít.
- Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, olivový olej, piniové oříšky a bazalku.
- Přilijte kvásek a vypracujte hladké těsto (ručně asi 10 minut, v robotu 5 minut).
- Přikryjte utěrkou a nechte kynout 60 minut na teplém místě, dokud nezdvojnásobí objem.
- Těsto rozdělte na dvě části a vytvarujte veky.
- Položte na plech s pečicím papírem, přikryjte a nechte kynout dalších 20 minut.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Před pečením potřete vodou a nařízněte ostrým nožem.
- Pečte 20–25 minut dozlatova.
- Nechte vychladnout na mřížce a užívejte si domácí veka s piniovými oříšky a bazalkou!