Na maso
- 600 g hovězí svíčkové nebo roštěné
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 lžička tymiánu nebo rozmarýnu
Na pistáciovou omáčku
- 100 g nesolených pistácií (nahrubo nasekaných)
- 200 ml smetany ke šlehání (min. 30%)
- 1 lžíce másla
- 1 stroužek česneku (nasekaný)
- 50 ml bílého vína (volitelné)
- 1 lžička citronové šťávy
- Sůl a pepř podle chuti
Postup přípravy
- Maso vyndejte z lednice 30 minut před přípravou.
- Osolte, opepřete a potřete olivovým olejem a tymiánem/rozmarýnem.
- Rozpalte pánev a maso opečte z každé strany 3–4 minuty (medium-rare) nebo dle preferencí.
- Nechte 5 minut odpočinout pod alobalem.
- V pánvi rozehřejte máslo a osmahněte česnek.
- Přilijte bílé víno a nechte odpařit alkohol.
- Přidejte smetanu a nasekané pistácie, promíchejte.
- Osolte, opepřete a dochuťte citronovou šťávou. Nechte 2–3 minuty provařit do zhoustnutí.
- Hovězí maso nakrájejte na plátky.
- Přelijte pistáciovou omáčkou.
- Podávejte s bramborovou kaší, pečenou zeleninou nebo čerstvou bagetou.