Hovězí maso s pistáciovou omáčkou

Na maso

  • 600 g hovězí svíčkové nebo roštěné
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžička tymiánu nebo rozmarýnu

Na pistáciovou omáčku

  • 100 g nesolených pistácií (nahrubo nasekaných)
  • 200 ml smetany ke šlehání (min. 30%)
  • 1 lžíce másla
  • 1 stroužek česneku (nasekaný)
  • 50 ml bílého vína (volitelné)
  • 1 lžička citronové šťávy
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup přípravy

  • Maso vyndejte z lednice 30 minut před přípravou.
  • Osolte, opepřete a potřete olivovým olejem a tymiánem/rozmarýnem.
  • Rozpalte pánev a maso opečte z každé strany 3–4 minuty (medium-rare) nebo dle preferencí.
  • Nechte 5 minut odpočinout pod alobalem.
  • V pánvi rozehřejte máslo a osmahněte česnek.
  • Přilijte bílé víno a nechte odpařit alkohol.
  • Přidejte smetanu a nasekané pistácie, promíchejte.
  • Osolte, opepřete a dochuťte citronovou šťávou. Nechte 2–3 minuty provařit do zhoustnutí.
  • Hovězí maso nakrájejte na plátky.
  • Přelijte pistáciovou omáčkou.
  • Podávejte s bramborovou kaší, pečenou zeleninou nebo čerstvou bagetou.