Těsto
- 250 g hladké mouky
- 125 g studeného másla, nakrájeného na kousky
- 1 vejce
- 50 g cukru
- špetka soli
Náplň
- 5 středně velkých jablek, oloupaných a nakrájených na plátky
- 100 g cukru
- 1 lžička skořice
- 50 g nasekaných vlašských ořechů
- 50 g nasekaných mandlí
- šťáva z 1 citronu
Postup přípravy:
- Smíchejte mouku, cukr a sůl v míse. Přidejte studené máslo a prsty nebo pomocí robotu ho zapracujte do směsi, až vznikne drobenka. Přidejte vejce a rychle zpracujte těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte odpočinout v lednici alespoň 30 minut.
- Předehřejte troubu na 180°C. Vyválejte těsto na lehce pomoučené ploše a přeneste ho do koláčové formy. Těsto propíchejte vidličkou.
- Jablka smíchejte s cukrem, skořicí a citronovou šťávou. Přidejte nasekané ořechy a dobře promíchejte.
- Náplň rovnoměrně rozprostřete na připravené těsto.
- Pečte v předehřáté troubě asi 45-50 minut, dokud není těsto zlatavé a jablka měkká.
- Nechte koláč vychladnout před krájením a podáváním.