Na těsto
- 250 g polohrubé mouky
- 125 g másla (studeného)
- 1 vejce
- 2 lžíce cukru
- Špetka soli
- 1–2 lžíce studené vody (dle potřeby)
Náplň
- 3–4 větší jablka (nastrouhaná)
- 100 g mletých nebo nasekaných vlašských ořechů
- 2–3 lžíce cukru (dle sladkosti jablek)
- 1 lžička skořice
- šťáva z 1/2 citronu
- volitelně: rozinky namočené v rumu
Postup přípravy
- Z mouky, másla, vejce, cukru, soli a vody vypracuj hladké těsto, zabal a nech 30 minut odpočinout v lednici.
- Mezitím připrav náplň: nastrouhej jablka, přidej citronovou šťávu, cukr, skořici, ořechy a případně rozinky. Nech chvíli odstát.
- Těsto rozděl na dvě části.
- Spodní část rozválej a vlož do koláčové formy.
- Přidej náplň.
- Z druhé části můžeš udělat mřížku nebo celý vršek přikrýt.
- Peč v předehřáté troubě na 175 °C asi 35–40 minut.
- Po vychladnutí můžeš pocukrovat./li>