Jablkovo ořechový koláč

Na těsto

  • 250 g polohrubé mouky
  • 125 g másla (studeného)
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • Špetka soli
  • 1–2 lžíce studené vody (dle potřeby)

Náplň

  • 3–4 větší jablka (nastrouhaná)
  • 100 g mletých nebo nasekaných vlašských ořechů
  • 2–3 lžíce cukru (dle sladkosti jablek)
  • 1 lžička skořice
  • šťáva z 1/2 citronu
  • volitelně: rozinky namočené v rumu

Postup přípravy

  • Z mouky, másla, vejce, cukru, soli a vody vypracuj hladké těsto, zabal a nech 30 minut odpočinout v lednici.
  • Mezitím připrav náplň: nastrouhej jablka, přidej citronovou šťávu, cukr, skořici, ořechy a případně rozinky. Nech chvíli odstát.
  • Těsto rozděl na dvě části.
  • Spodní část rozválej a vlož do koláčové formy.
  • Přidej náplň.
  • Z druhé části můžeš udělat mřížku nebo celý vršek přikrýt.
  • Peč v předehřáté troubě na 175 °C asi 35–40 minut.
  • Po vychladnutí můžeš pocukrovat./li>