Pistácie jsou semena. Ne ořechy, jak si myslí většina lidí. Rostou na stromě zvaném řečík. Původně pocházejí z Asie. Dnes se pěstují hlavně v Íránu, USA, Turecku a Sýrii. Barva pistácií je světle zelená. Slupka je tvrdá, béžová, často napůl otevřená. Jádro je měkké, máslovité, lehce nasládlé.
Tuky v pistáciích
Pistácie obsahují tuk. Hodně tuku. Ale ne takového, jaký najdete ve slanině. Většina je nenasycená. Takový tuk nezanáší cévy. Pomáhá udržet zdravou hladinu cholesterolu.
Jedna hrst pistácií (asi 30 gramů) má okolo 13 gramů tuku. Z toho asi 11 gramů tvoří „dobrý“ tuk. Nasyceného tuku je tam málo. Kolem 1,5 gramu. To je méně než v sýru nebo mase.
Typ tuku | Podíl (%) | Účinek |
---|---|---|
Nasycené tuky | ~10% | Ve vyšším množství mohou zvyšovat LDL cholesterol |
Mononenasycené tuky (omega-9) | ~55% | Podporují zdraví srdce, snižují LDL cholesterol |
Polynenasycené tuky (omega-6) | ~30% | Esenciální tuky, pomáhají s růstem a funkcí buněk |
Omega-3 | <1% | Protizánětlivé účinky, podporují mozek a srdce |
Trans tuky | 0% | Neobsahují škodlivé trans tuky |
Bílkoviny
Ve stejné hrsti je zhruba 6 gramů bílkovin. To je víc než v jiných semenech. Víc než ve většině ovoce. Pistácie se proto hodí i pro lidi, co nejí maso. Nejsou úplnou náhradou, ale pomáhají doplnit potřebné látky.
Cukr a vláknina
Pistácie mají nízký obsah cukru. Jsou sladké, ale nepřetěžují krevní cukr. To je výhoda pro lidi s cukrovkou. Vlákniny obsahují dost. Téměř 3 gramy na hrst. To je podobně jako v celozrnném pečivu. Vláknina podporuje trávení. Zpomaluje vstřebávání cukru. Pomáhá proti zácpě.
Porovnání pistácií s jinými ořechy
Druh ořechu | Kalorie | Tuky (g) | Bílkoviny (g) | Vláknina (g) | Cukr (g) |
---|---|---|---|---|---|
Pistácie | 170 | 13 | 6 | 3 | 2 |
Mandle | 170 | 15 | 6 | 3.5 | 1.2 |
Vlašské ořechy | 200 | 20 | 5 | 2 | 1 |
Kešu | 160 | 13 | 5 | 1 | 1.7 |
Lískové ořechy | 180 | 17 | 4 | 2.7 | 1.2 |
Pekanové ořechy | 200 | 21 | 3 | 2.7 | 1.1 |
Para ořechy | 190 | 19 | 4 | 2 | 0.8 |
Makadamové ořechy | 210 | 22 | 2 | 2.4 | 1 |
Vitamíny a minerály
Pistácie obsahují hodně draslíku. Ve 30 gramech je asi 290 mg. To je víc než v mandarince. Draslík snižuje tlak. Hořčíku mají asi 30 mg. Ten pomáhá svalům a nervům. Podporuje klidný spánek.
Obsahují i fosfor, vápník, železo, zinek a měď. Ne ve velkém množství, ale ve vyváženém poměru. To je důležité. Dále mají vitamín B6. Ten tělo potřebuje k tvorbě krve a nervů. Také vitamín E, který chrání buňky.
Typ látky | Množství (na 30 g) | % denní dávky |
---|---|---|
Vitamin B6 | 0.5 mg | 25% |
Thiamin (B1) | 0.25 mg | 20% |
Fosfor | 140 mg | 13% |
Měď | 0.4 mg | 45% |
Mangan | 0.3 mg | 15% |
Vitamin E | 0.7 mg | 5% |
Hořčík | 30 mg | 8% |
Draslík | 290 mg | 6% |
Železo | 1.1 mg | 6% |
Zinek | 0.6 mg | 5% |
Antioxidanty
Pistácie obsahují látky, které chrání buňky. Říká se jim antioxidanty. Patří mezi ně lutein, zeaxantin a polyfenoly. Lutein a zeaxantin pomáhají očím. Chrání je před únavou a věkem. Zpomalují šedý zákal. Polyfenoly zpomalují záněty v těle. Snižují riziko některých nemocí. Chrání srdce, cévy a mozek.
Kalorie
Pistácie jsou výživné. To znamená, že mají hodně energie. Ve 30 gramech je asi 160 kalorií. To je stejně jako malý jogurt nebo dvě jablka. Nejsou vhodné, pokud je jíš bez omezení. Hrnek denně je moc. Pokud je jíš s rozumem, nevadí. Naopak. Pomáhají zasytit. Udrží hlad na uzdě. Hodí se jako malá svačina mezi jídly.
Solené nebo přírodní?
Solené pistácie chutnají víc. Ale obsahují hodně sodíku. Ten zvyšuje tlak. Pokud máš potíže s tlakem, kup radši nesolené. Přírodní pistácie jsou zdravější. Můžeš si je dochutit sám. Třeba bylinkami nebo trochou citrónu.
Pražené nebo syrové?
Syrové pistácie mají víc živin. Neprošly vysokou teplotou. Ale mají kratší trvanlivost. Pražené vydrží déle. Chutnají víc. Některé látky se pražením zničí, jiné se zlepší. Např. chutě a stravitelnost.
Nejlepší je koupit nepražené a lehce si je opražit doma. Bez soli. Bez tuku.
Pistácie a srdce
Studie ukazují, že pistácie pomáhají srdci. Snižují hladinu špatného cholesterolu (LDL). Zvyšují ten dobrý (HDL). Také zlepšují pružnost cév. Zpomalují tvorbu usazenin. Pomáhají snížit tlak, hlavně při nízkosodíkové stravě. Pistácie se hodí jako součást pestré stravy. Není to zázračná pilulka. Ale fungují jako malý krok správným směrem.
Pistácie a cukrovka
Mají nízký glykemický index. To znamená, že po nich neroste rychle cukr v krvi. Pomáhají stabilizovat hladinu glukózy. Pistácie mohou zlepšit citlivost na inzulin. To je důležité při cukrovce 2. typu. Opět záleží na množství. Hrnek nestačí. Malá hrst je dost. Nejlépe bez soli.
Pistácie a váha
Lidé si myslí, že z ořechů se tloustne. Není to tak jednoduché. Pistácie mají hodně tuku. Ale pokud se jí s mírou, pomáhá při hubnutí. Tělo nevstřebá všechen tuk. Část projde trávicím traktem. Když jíte pistácie a loupete skořápky, jíte pomaleji. Mozek stihne zaregistrovat sytost. Pistácie zasytí víc než sušenky. Po hrsti pistácií nemáte chuť na sladké. To je výhoda.
Pistácie a střeva
Obsahují vlákninu i prebiotika. To jsou látky, které krmí prospěšné bakterie ve střevě. Pistácie tak zlepšují střevní mikroflóru. Zdravá střeva znamenají lepší imunitu. Lepší náladu. Lepší trávení. Pistácie tomu napomáhají. Ne rychle. Ale při pravidelné konzumaci.
Kolik pistácií denně?
Optimální množství je asi 30 gramů denně. To je malá hrst. Asi 50 oříšků se skořápkou. Více už je na pováženou. Kalorie rychle naskakují. Pokud chceš přidat víc, uber jinde. Třeba ubereš pečivo nebo tuk.
Pro koho nejsou?
Lidé s alergií na ořechy by měli být opatrní. Pistácie jsou semena, ale reagují podobně jako jiné ořechy. Pozor na malé děti. Mohou se jimi udusit. Pistácie jsou tvrdé a kluzké. Některé pistácie obsahují plísně, pokud nejsou dobře skladované. Proto kupuj vždy čerstvé a ve slupce.