Na přelomu zimy a jara, kdy se příroda probouzí ze svého zimního spánku, začínají mezi prvními kvést mandloně. Tyto okouzlující stromy se oblékají do svých nejkrásnějších šatů, aby ohlásily příchod jara. Kvetení mandloní je fascinující přírodní divadlo, které se v mírném klimatu odehrává obvykle od konce února do začátku dubna. Tyto stromy, nesoucí květy v odstínech od čistě bílé po růžovou, se stávají symbolem obnovy, plodnosti a nových začátků.

Mandloně jsou prvním kvetoucím stromem u nás a kvetou často již koncem března. Některé roky dokonce i již před prvními jarními dny.

Kdy kvetou mandloně?

Kvetoucí mandloňové sady jsou nejen nádhernou podívanou, ale také důležitým zdrojem potravy pro včely a další opylující hmyz. Toto období je pro ně klíčové, neboť květy mandloní poskytují bohaté zásoby nektaru a pylu, jež jsou pro opylující hmyz životně důležité. Zároveň mandloně signalizují zahájení sezóny sklizně mnoha dalších ovocných plodů, otevírají kapitolu nového pěstebního cyklu. Tradice slavení květu mandloní sahá daleko do historie a v mnoha kulturách po celém světě se konají festivaly a slavnosti, které tento jedinečný přírodní jev oslavují. Lidé se scházejí, aby se společně radovali z krásy kvetoucích stromů, užívají si pikniky pod květy, fotografování a procházky mandloňovými sady.

Stát Doba kvetení mandloní
Česko Březen - Květen
Španělsko Leden - Únor
USA (Kalifornie) Únor - Březen
Maroko Únor - Březen
Austrálie Srpen - Září
Čína Březen - Duben
Itálie Únor - Březen
Řecko Březen - Duben
Turecko Březen - Duben
Francie Únor - Březen
Jihoafrická republika Srpen - Září
Argentina Září - Říjen
Írán Březen - Duben
Indie Únor - Březen
Chile Září - Říjen
Japonsko Březen - Duben
Německo Březen - Květen
Portugalsko Únor - Březen
Izrael Únor - Březen
Nový Zéland Září - Říjen

Kvetoucí mandloň obecná

Mandloň obecná

Mandloň obecná (Prunus dulcis), z rodina růžovitých (Rosaceae), je jedním z nejstarších a nejvíce ceněných ovocných stromů, které lidstvo pěstuje. Pochází z Blízkého východu a jižní Asie, kde byla domestikována již před tisíci lety, ale dnes se její pěstování rozšířilo do mnoha teplých a mírných oblastí po celém světě. Své místo našla i v kultuře a tradicích mnoha národů, čemuž napomohla nejen svou užitkovou hodnotou, ale také svou estetickou krásou.

Mandloň obecná je malý až středně velký strom, dosahující výšky 4 až 6 metrů, s širokou korunou a dlouhými, štíhlými větvemi. Její listy jsou jednoduché, kopinaté až široce eliptické, s pilovitým okrajem. Květy mandloně jsou charakteristické svou bílou až růžovou barvou, pětičetnými korunními lístky a množstvím tyčinek, objevující se na jaře před olistěním. Tento fascinující jev, kdy stromy explodují barvami a naplní vzduch sladkou vůní, je nejen vizuálně přitažlivý, ale také láká mnoho druhů opylujícího hmyzu, který hraje klíčovou roli v reprodukčním cyklu stromu.

Plodem mandloně je peckovice, obklopená hustým, zeleným oplodím, které se při zrání otevírá a uvolňuje tvrdou, dřevnatou pecku uvnitř. Tato pecka obsahuje jediné semeno, známé všem jako mandle, které se ve velkém využívá v kuchyni i v průmyslu. Mandle jsou vysoce ceněné pro svou výživovou hodnotu, obsahující zdravé tuky, bílkoviny, vitamíny a minerální látky, což z nich činí významnou součást zdravé stravy. V kulturním kontextu má mandloň obecná bohatou symboliku. V mnoha kulturách symbolizuje bdělost a obnovu, což je dáno především jejím brzkým kvetením, často ještě v zimě nebo na samém začátku jara. Mandloňové květy jsou také symbolem čistoty a nevinnosti, což je důvod, proč jsou často používány ve svatebních obřadech a slavnostech. Navíc, kvůli svému rozšíření a užitečnosti, se mandloň objevuje v mýtech, legendách a náboženských textech mnoha civilizací.

Pěstování mandloně obecné vyžaduje specifické podmínky, včetně dostatku slunce, dobře odvodněné půdy a mírných zimních teplot. Kvůli její citlivosti na pozdní mrazy jsou šlechtěny nové odrůdy, odolnější vůči chladu a chorobám, aby se zvýšila produkce mandlí a minimalizovaly ztráty způsobené nepříznivýým počasím.  Ekonomický význam mandloně je obrovský, neboť mandle jsou využívány v řadě hospodářských odvětví, od potravinářství po kosmetiku. Jsou důležitou surovinou pro výrobu marcipánu, mandlového mléka, olejů a mnoha dalších produktů. Rostoucí popularita zdravého životního stylu a rostlinné stravy znamená zvýšenou poptávku po mandlích, což podporuje inovace v pěstování a zpracování této plodiny.

Přestože mandloň obecná přináší mnoho přínosů, její pěstování obdnáší vysokou spotřebu vody, což je v aridních a semi-aridních oblastech, kde se mandloně často pěstují, velký problém. Tento faktor vede k hledání udržitelných způsobů zavlažování, které by snižovaly dopad na lokální vodní zdroje.

Mandloň není jen obyčejným stromem, je to živý přechod mezi minulostí a přítomností, mezi kulturou a přírodou, mezi vědou a tradicí. Její květy a plody jsou výrazem života samotného, jeho krásy, proměnlivosti a nekonečného cyklu obnovy. V dnešní době, kdy se celý svět potýká s výzvami jako jsou klimatické změny a udržitelnost, nám mandloň připomíná, že i v nejmenším semínku může být klíč k budoucnosti.