Kdy sbírat/trhat ořechy na ořechovku?

Konečně je tady okamžik, kdy nastává čas sbírat ořechy na ořechovku! Je to doba plná očekávání a jemné přípravy, kdy se stromy pod náporem ořechů ohýbají, a my se těšíme na plody, které nám přináší příroda. Ale kdy je ten pravý čas? Jaké jsou znaky, které nám říkají, že ořechy jsou připraveny? Podívejme se na to blíže. Když léto začíná svítit na plné obrátky a stromy jsou obalené zelenými listy, začínají se formovat i první ořechy. Je to období, kdy příroda probouzí svou největší sílu a vitalitu. Listy ořešáků se zelenají a pomalu začínají ukazovat své plody. V tento okamžik je třeba začít věnovat pozornost ořechům, protože čas jejich sklizně se nezadržitelně blíží.

Nejvhodnější doba pro sběr ořechů na ořechovku je od poloviny července do poloviny srpna. V tomto čase jsou ořechy stále zelené a plné esenciálních olejů, které dávají ořechovce jedinečnou chuť a aroma. Nejlepší je sbírat je, když jsou měkké a mléčně bílé uvnitř.

Červenec je měsícem, kdy začínáme více sledovat stav ořechů. Mladé ořechy jsou stále ještě malé a zelené, ale již obsahují zárodky oleje a aromatických látek, které jsou zásadní pro výrobu ořechovky. Pokud chcete, aby vaše ořechovka byla plná chuti a vůně, je třeba se připravit. V tuto dobu můžete zkusit první sběr pro ochutnání a zjištění stavu ořechů. Nejlepším obdobím pro sběr ořechů na ořechovku je od poloviny července do poloviny srpna. Ořechy jsou v této době stále zelené a plné esenciálních olejů, které dávají ořechovce její jedinečnou chuť a aroma. Při sběru je důležité, aby ořechy nebyly příliš tvrdé, ale zároveň aby nebyly příliš měkké. Ideální je, když jsou ořechy ještě trochu mléčné uvnitř.

Rozpoznání správného okamžiku pro sběr ořechů vyžaduje cit a hlavně zkušenosti. Ořechy by měly být zelené a lehce praskající při stisku. Pokud začnou ořechy tvrdnout a skořápky tmavnout, je již pozdě. Správná chvíle nastává, když je vnitřní část ořechu stále měkká a mléčně bílá. Při samotném sběru je důležité vybavit se vhodným nářadím a oblečením. Ořechy se sbírají ručně, a to buď přímo z větví, nebo ze země, pokud již spadly. Doporučuje se nosit rukavice, protože zelené ořechy mohou zanechat skvrny na kůži, které se obtížně smývají.

Ořechy nejsou jen zdrojem lahodné chuti, ale také mají mnoho léčivých účinků. Obsahují vitamíny, minerály a esenciální oleje, které posilují imunitu a podporují zdraví. Ořechovka, která je vyrobena z těchto čerstvých ořechů, je nejen lahodným nápojem, ale také přírodním léčivým prostředkem. Jedním z nejcennějších rodiných pokladů je tradiční recept na ořechovku, který se předává z generace na generaci. Základem je sběr správně zralých ořechů, které se pak nakrájí na menší kousky a nechají se louhovat v alkoholu spolu s cukrem a kořením. Tento proces vyžaduje trpělivost a pečlivost, protože ořechovka potřebuje čas, aby získala svou plnou chuť.

Sběr ořechů na ořechovku je nádhernou tradicí, která spojuje lidi s přírodou a připomíná nám hodnotu trpělivosti a péče. Takže až se příští léto vydáte na sběr ořechů, pamatujte na tyto rady a užijte si každý okamžik tohoto krásného procesu. A kdy už máte představu o tom, kdy sbírat ořechy na ořechovku, vyberte si některý z osvědčených receptů:

Tradiční česká ořechovka

Tradiční česká ořechovka

Ingredience

  • 20 zelených ořechů
  • 1 litr vodky
  • 500 g cukru
  • 1 lžička skořice
  • 5 hřebíčků
  • Kůra z jednoho citronu

Postup

  • Zelené ořechy nakrájejte na čtvrtky a vložte je do velké sklenice.
  • Přidejte cukr, skořici, hřebíčky a citronovou kůru.
  • Zalijte vše vodkou a dobře promíchejte.
  • Sklenici uzavřete a nechte luhovat na slunném místě po dobu 6-8 týdnů, občas protřepejte.
  • Po uplynutí doby ořechovku přeceďte a nalijte do čistých lahví.
Ořechovka s vanilkou

Ořechovka s vanilkou

Ingredience

  • 15 zelených ořechů
  • 1 litr rumu
  • 400 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 lžička mletého kardamomu

Postup

  • Ořechy rozkrájejte a dejte do sklenice.
  • Přidejte cukr, rozříznutý vanilkový lusk a kardamom.
  • Zalijte rumem a dobře promíchejte.
  • Uzavřete a nechte luhovat na tmavém místě 6 týdnů.
  • Přeceďte a nalijte do lahví.
Bylinková ořechovka

Bylinková ořechovka

Ingredience

  • 20 zelených ořechů
  • 1 litr slivovice
  • 300 g medu
  • 2 větvičky rozmarýnu
  • 1 lžička anýzu
  • Pár lístků šalvěje

Postup

  • Nakrájejte ořechy a vložte je do sklenice.
  • Přidejte med, rozmarýn, anýz a šalvěj.
  • Zalijte slivovicí a promíchejte.
  • Uzavřete a nechte luhovat na slunném místě 8 týdnů.
  • Po luhování přeceďte a nalijte do lahví.
Citrusová ořechovka

Citrusová ořechovka

Ingredience

  • 25 zelených ořechů
  • 1 litr ginu
  • 500 g cukru
  • Kůra z jednoho pomeranče
  • Kůra z jednoho citronu
  • 1 lžička koriandrových semínek

Postup

  • Ořechy nakrájejte a vložte do sklenice.
  • Přidejte cukr, kůru z pomeranče, citronu a koriandrová semínka.
  • Zalijte ginem a dobře promíchejte.
  • Uzavřete a nechte luhovat na tmavém místě 5-7 týdnů.
  • Přeceďte a nalijte do lahví.
Pikantní ořechovka

Pikantní ořechovka

Ingredience

  • 18 zelených ořechů
  • 1 litr brandy
  • 400 g třtinového cukru
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžička černého pepře

Postup

  • Vlašské ořechy nakrájejte a vložte do sklenice.
  • Přidejte cukr, zázvor, rozříznutou chilli papričku a černý pepř.
  • Zalijte brandy a dobře promíchejte.
  • Uzavřete a nechte luhovat na tmavém místě 6 týdnů.
  • Po luhování přeceďte a nalijte do lahví.