Kuřecí satay s arašídovou omáčkou

Kuřecí špízy

  • 500 g kuřecích prsou (nakrájených na tenké proužky)
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce oleje (sezamový nebo rostlinný)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • Šťáva z 1 limetky
  • Dřevěné špejle na špízy

Arašídová omáčka

  • 150 g arašídového másla (nejlépe hladkého)
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 1 lžíce medu nebo cukru
  • 1 lžička chilli omáčky (volitelně pro pikantnost)
  • 150 ml kokosového mléka (podle potřeby pro zředění)

Postup přípravy

  • Marinování kuřete: V míse smíchejte sójovou omáčku, olej, česnek, mletý koriandr, kmín a limetkovou šťávu. Přidejte kuřecí proužky a promíchejte, aby se dobře obalily. Nechte marinovat alespoň 30 minut.
  • Příprava špízů: Namočte dřevěné špejle do vody na 10 minut, aby při grilování nehořely. Poté na ně napíchněte marinované kuřecí proužky.
  • Grilování: Rozpalte gril nebo pánev a špízy grilujte 4-5 minut z každé strany, dokud nejsou propečené a zlatavé.
  • Arašídová omáčka: Smíchejte všechny ingredience na omáčku v misce a dobře promíchejte. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte více kokosového mléka podle potřeby.
  • Podávání: Kuřecí špízy podávejte s teplou arašídovou omáčkou, ozdobené limetkovými klínky a čerstvou zeleninou.