Kuřecí špízy
- 500 g kuřecích prsou (nakrájených na tenké proužky)
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce oleje (sezamový nebo rostlinný)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- Šťáva z 1 limetky
- Dřevěné špejle na špízy
Arašídová omáčka
- 150 g arašídového másla (nejlépe hladkého)
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 1 lžíce medu nebo cukru
- 1 lžička chilli omáčky (volitelně pro pikantnost)
- 150 ml kokosového mléka (podle potřeby pro zředění)
Postup přípravy
- Marinování kuřete: V míse smíchejte sójovou omáčku, olej, česnek, mletý koriandr, kmín a limetkovou šťávu. Přidejte kuřecí proužky a promíchejte, aby se dobře obalily. Nechte marinovat alespoň 30 minut.
- Příprava špízů: Namočte dřevěné špejle do vody na 10 minut, aby při grilování nehořely. Poté na ně napíchněte marinované kuřecí proužky.
- Grilování: Rozpalte gril nebo pánev a špízy grilujte 4-5 minut z každé strany, dokud nejsou propečené a zlatavé.
- Arašídová omáčka: Smíchejte všechny ingredience na omáčku v misce a dobře promíchejte. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte více kokosového mléka podle potřeby.
- Podávání: Kuřecí špízy podávejte s teplou arašídovou omáčkou, ozdobené limetkovými klínky a čerstvou zeleninou.