Květáková polévka s kešu ořechy

Ingredience

  • 1 menší květák (nakrájený na růžičky)
  • 1 cibule (nahrubo nakrájená)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 60 g kešu ořechů (namočených min. 2 hodiny nebo přes noc)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř podle chuti
  • muškátový oříšek (špetka, volitelně)
  • citronová šťáva (pár kapek na dochucení)
  • na ozdobu: opečené květákové růžičky, nasekané kešu, bylinky

Postup přípravy

  • V hrnci rozehřej olej a orestuj cibuli do sklovata, přidej česnek a květák, chvíli opékej.
  • Přilij vývar, přikryj a vař cca 15–20 minut, dokud květák nezměkne.
  • Přidej scezené kešu ořechy a vše rozmixuj dohladka (tyčovým nebo stolním mixérem).
  • Ochuť solí, pepřem, případně muškátovým oříškem a trochou citronové šťávy.
  • Podávej teplé, ozdobené dle chuti.