Ingredience
- 1 menší květák (nakrájený na růžičky)
- 1 cibule (nahrubo nakrájená)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 800 ml zeleninového vývaru
- 60 g kešu ořechů (namočených min. 2 hodiny nebo přes noc)
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř podle chuti
- muškátový oříšek (špetka, volitelně)
- citronová šťáva (pár kapek na dochucení)
- na ozdobu: opečené květákové růžičky, nasekané kešu, bylinky
Postup přípravy
- V hrnci rozehřej olej a orestuj cibuli do sklovata, přidej česnek a květák, chvíli opékej.
- Přilij vývar, přikryj a vař cca 15–20 minut, dokud květák nezměkne.
- Přidej scezené kešu ořechy a vše rozmixuj dohladka (tyčovým nebo stolním mixérem).
- Ochuť solí, pepřem, případně muškátovým oříškem a trochou citronové šťávy.
- Podávej teplé, ozdobené dle chuti.