Lasagne s lískovými ořechy a houbami

Ingredience

  • 250 g lasagní plátků (předvařených nebo čerstvých)
  • 300 g hub (žampiony, hřiby nebo směs lesních hub)
  • 1 cibule (najemno nakrájená)
  • 3 stroužky česneku (prolisované)
  • 100 g lískových ořechů (nahrubo nasekaných)
  • 250 g ricotty nebo jiného měkkého sýra
  • 150 g strouhaného parmezánu nebo sýra typu Grana Padano
  • 500 ml bešamelové omáčky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Čerstvý tymián na ozdobu
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup přípravy

  • V pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte cibuli a česnek, dokud nezměknou.
  • Přidejte nakrájené houby a restujte, dokud nezhnědnou a nevypustí veškerou vodu. Osolte a opepřete podle chuti.
  • Přimíchejte nasekané lískové ořechy a ještě chvíli restujte.
  • Předehřejte troubu na 180 °C. Vezměte pekáč a na dno naneste trochu bešamelové omáčky.
  • Pokládejte vrstvy plátků lasagní, houbovou směs, ricottu a trochu parmezánu. Tento postup opakujte, dokud nespotřebujete všechny ingredience.
  • Poslední vrstvu zakončete plátky lasagní, bešamelovou omáčkou a zbylým sýrem.
  • Pečte v troubě asi 30–35 minut, dokud nebude povrch zlatavý.
  • Před podáváním nechte lasagne 5–10 minut odstát, aby se lépe krájely.
  • Posypte čerstvým tymiánem a podávejte horké.