Jablečný perník s ořechy

Ingredience:

  • 30 zelených vlašských ořechů
  • 1 litr čistého alkoholu (například vodka nebo slivovice)
  • 500 g cukru
  • 1 litr vody
  • 1 citron (kůra a šťáva)
  • 1 pomeranč (kůra a šťáva)
  • 2 hřebíčky
  • 1 kousek skořice (asi 5 cm)
  • 1 vanilkový lusk

Postup přípravy:

  • Ořechy nakrájejte na menší kousky a dejte do velké sklenice nebo lahve.
  • Přidejte alkohol, citronovou a pomerančovou kůru, hřebíčky, skořici a vanilkový lusk.
  • Směs nechte 6 týdnů macerovat na tmavém a chladném místě. Občas sklenici protřepejte.
  • Po 6 týdnech připravte cukrový sirup z vody a cukru. Cukr rozpusťte ve vroucí vodě a nechte vychladnout.
  • Macerovanou směs přefiltrujte přes jemné síto nebo plátno.
  • Smíchejte přefiltrovaný alkohol s vychladlým cukrovým sirupem a citronovou a pomerančovou šťávou.
  • Likér nalijte do čistých lahví a nechte alespoň 2 měsíce zrát na tmavém a chladném místě.