Mandlová buchta

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g cukru
  • 200 g másla
  • 100 g mletých mandlí
  • 50 g plátků mandlí na ozdobu
  • 4 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Špetka soli
  • Moučkový cukr na posypání

Postup přípravy:

  • Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte formu na pečení máslem a vysypte moukou.
  • V míse smíchejte mouku, mleté mandle, prášek do pečiva a špetku soli.
  • V jiné míse vyšlehejte máslo s cukrem do světlé pěny.
  • Postupně přidávejte vejce jedno po druhém, důkladně šlehejte po každém přidání.
  • Přidejte vanilkový extrakt a promíchejte.
  • Postupně přidávejte suché ingredience do máslové směsi a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  • Těsto nalijte do připravené formy a rovnoměrně rozprostřete.
  • Posypte plátky mandlí.
  • Pečte v předehřáté troubě přibližně 40-45 minut, dokud povrch buchty nezíská zlatavou barvu a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  • Nechte buchtu vychladnout, poté ji vyklopte z formy a posypte moučkovým cukrem.