Mandlový cheesecake

Na korpus:

  • 200 g mandlových sušenek (např. Amaretti)
  • 100 g másla (rozpuštěného)

Na náplň:

  • 500 g smetanového sýra (např. Philadelphia)
  • 200 g cukru
  • 3 vejce
  • 200 ml zakysané smetany
  • 1 lžička mandlového extraktu
  • 100 g mletých mandlí

Na ozdobu:

  • Plátky mandlí
  • Karamelový sirup

Postup přípravy:

  • Předehřejte troubu na 170 °C a připravte si dortovou formu (průměr cca 23 cm), kterou vymažte máslem.
  • Na korpus: Rozdrťte mandlové sušenky v mixéru a smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs vtlačte do dna dortové formy a pečte v předehřáté troubě 10 minut. Nechte vychladnout.
  • Na náplň: V míse vyšlehejte smetanový sýr s cukrem do hladka. Přidejte vejce, jedno po druhém, a po každém důkladně promíchejte. Přidejte zakysanou smetanu, mandlový extrakt a mleté mandle. Vše dobře promíchejte.
  • Nalijte náplň na vychladlý korpus a uhlaďte povrch.
  • Pečte cheesecake ve vodní lázni (formu s cheesecakem dejte do většího plechu a do plechu nalijte horkou vodu, aby sahala asi do poloviny výšky formy) v předehřáté troubě 50-60 minut, dokud není střed pevný.
  • Nechte cheesecake vychladnout při pokojové teplotě a poté ho dejte na několik hodin do lednice, nejlépe přes noc.
  • Před podáváním posypte cheesecake plátky mandlí a přelijte karamelovým sirupem.