Na korpus:
- 200 g mandlových sušenek (např. Amaretti)
- 100 g másla (rozpuštěného)
Na náplň:
- 500 g smetanového sýra (např. Philadelphia)
- 200 g cukru
- 3 vejce
- 200 ml zakysané smetany
- 1 lžička mandlového extraktu
- 100 g mletých mandlí
Na ozdobu:
- Plátky mandlí
- Karamelový sirup
Postup přípravy:
- Předehřejte troubu na 170 °C a připravte si dortovou formu (průměr cca 23 cm), kterou vymažte máslem.
- Na korpus: Rozdrťte mandlové sušenky v mixéru a smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs vtlačte do dna dortové formy a pečte v předehřáté troubě 10 minut. Nechte vychladnout.
- Na náplň: V míse vyšlehejte smetanový sýr s cukrem do hladka. Přidejte vejce, jedno po druhém, a po každém důkladně promíchejte. Přidejte zakysanou smetanu, mandlový extrakt a mleté mandle. Vše dobře promíchejte.
- Nalijte náplň na vychladlý korpus a uhlaďte povrch.
- Pečte cheesecake ve vodní lázni (formu s cheesecakem dejte do většího plechu a do plechu nalijte horkou vodu, aby sahala asi do poloviny výšky formy) v předehřáté troubě 50-60 minut, dokud není střed pevný.
- Nechte cheesecake vychladnout při pokojové teplotě a poté ho dejte na několik hodin do lednice, nejlépe přes noc.
- Před podáváním posypte cheesecake plátky mandlí a přelijte karamelovým sirupem.