Mandlový cheesecake

Korpus

  • 200 g sušenek (např. máslové sušenky)
  • 100 g másla, rozpuštěného

Náplň

  • 500 g krémového sýra (např. Philadelphia)
  • 200 g zakysané smetany
  • 150 g cukru
  • 3 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 100 g mletých mandlí
  • 50 g plátků mandlí na ozdobu

Poleva

  • 100 ml medu nebo javorového sirupu
  • několik lístků čerstvé máty na ozdobu

Postup přípravy:

  • Předehřejte troubu na 180°C. Rozdrťte sušenky na jemné drobky a smíchejte je s rozpuštěným máslem. Tuto směs vtlačte do dortové formy a uhlaďte povrch. Předpečte korpus v troubě asi 10 minut.
  • V míse vyšlehejte krémový sýr s cukrem, dokud není směs hladká. Přidejte zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a postupně po jednom vejce, dobře vyšlehejte. Přidejte mleté mandle a jemně promíchejte.
  • Náplň nalijte na předpečený korpus a povrch uhlaďte. Pečte v troubě předehřáté na 160°C asi 50-60 minut, dokud není náplň pevná (střed může být ještě trochu měkký). Nechte cheesecake vychladnout při pokojové teplotě, poté ho dejte alespoň na 4 hodiny do lednice.
  • Před podáváním posypte cheesecake plátky mandlí a pokapejte medem nebo javorovým sirupem. Ozdobte lístky čerstvé máty.