Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 200 g mletých mandlí
- 200 g cukru
- 200 g másla
- 4 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička mandlového extraktu
- Špetka soli
Na ozdobu:
- 50 g plátků mandlí
- Moučkový cukr na posypání
Postup přípravy:
- Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte dortovou formu máslem a vysypte moukou.
- V míse smíchejte hladkou mouku, mleté mandle, prášek do pečiva a špetku soli.
- V jiné míse vyšlehejte máslo s cukrem do světlé pěny.
- Postupně přidávejte vejce jedno po druhém, důkladně šlehejte po každém přidání.
- Přidejte vanilkový a mandlový extrakt a dobře promíchejte.
- Postupně přidávejte suché ingredience do máslové směsi a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Těsto nalijte do připravené dortové formy a rovnoměrně rozprostřete.
- Posypte plátky mandlí.
- Pečte v předehřáté troubě přibližně 40-45 minut, dokud povrch dortu nezíská zlatavou barvu a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Nechte dort vychladnout, poté jej vyklopte z formy a posypte moučkovým cukrem.