Mandlový dort

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g mletých mandlí
  • 200 g cukru
  • 200 g másla
  • 4 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička mandlového extraktu
  • Špetka soli

Na ozdobu:

  • 50 g plátků mandlí
  • Moučkový cukr na posypání

Postup přípravy:

  • Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte dortovou formu máslem a vysypte moukou.
  • V míse smíchejte hladkou mouku, mleté mandle, prášek do pečiva a špetku soli.
  • V jiné míse vyšlehejte máslo s cukrem do světlé pěny.
  • Postupně přidávejte vejce jedno po druhém, důkladně šlehejte po každém přidání.
  • Přidejte vanilkový a mandlový extrakt a dobře promíchejte.
  • Postupně přidávejte suché ingredience do máslové směsi a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  • Těsto nalijte do připravené dortové formy a rovnoměrně rozprostřete.
  • Posypte plátky mandlí.
  • Pečte v předehřáté troubě přibližně 40-45 minut, dokud povrch dortu nezíská zlatavou barvu a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  • Nechte dort vychladnout, poté jej vyklopte z formy a posypte moučkovým cukrem.