Bílkový chlebíček s ořechy

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 50 g mandlové mouky (mandlové moučky)
  • 100 g másla (studeného, nakrájeného na kostky)
  • 50 g cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu (volitelné)

Postup přípravy:

  • Příprava těsta: V míse smíchejte hladkou mouku, mandlovou mouku, cukr a sůl. Přidejte studené máslo a prsty ho zapracujte do moučné směsi, dokud nevznikne konzistence hrubé strouhanky.
  • Přidání vejce: Přidejte vejce a vanilkový extrakt (pokud používáte) a rychle vypracujte těsto. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat 1-2 lžíce studené vody.
  • Chlazení těsta: Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte ho na 30 minut do lednice, aby se ztuhlo.
  • Tvarování korpusu: Předehřejte troubu na 180 °C. Vyválejte těsto na lehce pomoučeném povrchu na tloušťku asi 0,5 cm. Přeneste těsto do koláčové formy a přitlačte ho na dno a okraje formy. Přebytečné těsto ořízněte. Dno těsta propíchejte vidličkou.
  • Předpečení: Pokud chcete, aby byl korpus křupavý, předpečte ho. Zakryjte těsto pečicím papírem a zasypte fazolemi nebo rýží (pro zatížení). Pečte asi 10-15 minut. Poté odstraňte fazole a pečicí papír a pečte dalších 5-10 minut, dokud není korpus zlatavý.
  • Chlazení: Nechte korpus vychladnout na mřížce. Korpus je připraven k naplnění vaší oblíbenou náplní.