Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 50 g mandlové mouky (mandlové moučky)
- 100 g másla (studeného, nakrájeného na kostky)
- 50 g cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu (volitelné)
Postup přípravy:
- Příprava těsta: V míse smíchejte hladkou mouku, mandlovou mouku, cukr a sůl. Přidejte studené máslo a prsty ho zapracujte do moučné směsi, dokud nevznikne konzistence hrubé strouhanky.
- Přidání vejce: Přidejte vejce a vanilkový extrakt (pokud používáte) a rychle vypracujte těsto. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat 1-2 lžíce studené vody.
- Chlazení těsta: Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte ho na 30 minut do lednice, aby se ztuhlo.
- Tvarování korpusu: Předehřejte troubu na 180 °C. Vyválejte těsto na lehce pomoučeném povrchu na tloušťku asi 0,5 cm. Přeneste těsto do koláčové formy a přitlačte ho na dno a okraje formy. Přebytečné těsto ořízněte. Dno těsta propíchejte vidličkou.
- Předpečení: Pokud chcete, aby byl korpus křupavý, předpečte ho. Zakryjte těsto pečicím papírem a zasypte fazolemi nebo rýží (pro zatížení). Pečte asi 10-15 minut. Poté odstraňte fazole a pečicí papír a pečte dalších 5-10 minut, dokud není korpus zlatavý.
- Chlazení: Nechte korpus vychladnout na mřížce. Korpus je připraven k naplnění vaší oblíbenou náplní.