Masarykovo cukroví s lískovými ořechy

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla (pokojová teplota)
  • 80 g mletých lískových oříšků
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • Špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru
  • 100 g moučkového cukru
  • 1-2 lžíce citronové šťávy nebo vody

Postup přípravy:

  • Příprava těsta: V míse smíchejte mouku, mleté lískové oříšky, moučkový cukr a špetku soli. Přidejte máslo nakrájené na kousky a žloutek a zpracujte do hladkého těsta. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat lžíci studené vody. Těsto nechte odpočívat v chladu asi 30 minut.
  • Formování a pečení: Těsto rozválejte na pomoučeném válu na tloušťku asi 3 mm a vykrajujte z něj sušenky požadovaného tvaru. Sušenky pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 8-10 minut, nebo dokud nejsou zlatavé.
  • Příprava polevy: Moučkový cukr promíchejte s citronovou šťávou nebo vodou, aby vznikla hladká poleva. Pokud je poleva příliš hustá, přidejte trochu šťávy nebo vody.
  • Dekorace: Hotové a vychladlé sušenky potřete polevou a nechte na mřížce ztuhnout.