Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla (pokojová teplota)
- 80 g mletých lískových oříšků
- 80 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- Špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru
- 100 g moučkového cukru
- 1-2 lžíce citronové šťávy nebo vody
Postup přípravy:
- Příprava těsta: V míse smíchejte mouku, mleté lískové oříšky, moučkový cukr a špetku soli. Přidejte máslo nakrájené na kousky a žloutek a zpracujte do hladkého těsta. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat lžíci studené vody. Těsto nechte odpočívat v chladu asi 30 minut.
- Formování a pečení: Těsto rozválejte na pomoučeném válu na tloušťku asi 3 mm a vykrajujte z něj sušenky požadovaného tvaru. Sušenky pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 8-10 minut, nebo dokud nejsou zlatavé.
- Příprava polevy: Moučkový cukr promíchejte s citronovou šťávou nebo vodou, aby vznikla hladká poleva. Pokud je poleva příliš hustá, přidejte trochu šťávy nebo vody.
- Dekorace: Hotové a vychladlé sušenky potřete polevou a nechte na mřížce ztuhnout.