Mazanec s tvarohem a mandlemi

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 250 ml vlažného mléka
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 2 vejce (1 do těsta, 1 na potření)
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 lžička soli
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lžička citronové kůry (volitelné)
  • 100 g rozinek namočených v rumu (volitelné)
  • Plátky mandlí na posypání
  • Moučkový cukr na posypání

Postup přípravy

  • Příprava kvásku: Do misky rozdrob droždí, přidej lžičku cukru, trochu vlažného mléka a lžíci mouky. Promíchej a nech na teplém místě vzejít kvásek (cca 10–15 minut).
  • Těsto: Do velké mísy nasyp mouku, přidej sůl, zbytek cukru, vanilkový cukr a citronovou kůru. Vmíchej vejce, rozpuštěné máslo, tvaroh a kvásek. Postupně přilévej mléko a vypracuj hladké těsto. Pokud chceš, přidej rozinky.
  • Kynutí: Těsto zakryj utěrkou a nech kynout na teplém místě cca 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.
  • Formování: Z vykynutého těsta vytvoř bochánek a přenes ho na plech s pečicím papírem. Nech ještě 20 minut kynout.
  • Pečení: Předehřej troubu na 170 °C. Mazanec potřete rozšlehaným vejcem a posyp plátky mandlí.
  • Doba pečení: Peč cca 40–50 minut dozlatova. Pokud by mazance příliš rychle tmavl, přikryj ho alobalem.
  • Servírování: Nech vychladnout a před podáváním posyp moučkovým cukrem.