Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 100 g cukru krupice
- 1 kostka droždí (42 g)
- 250 ml vlažného mléka
- 100 g rozpuštěného másla
- 2 vejce (1 do těsta, 1 na potření)
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 lžička soli
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžička citronové kůry (volitelné)
- 100 g rozinek namočených v rumu (volitelné)
- Plátky mandlí na posypání
- Moučkový cukr na posypání
Postup přípravy
- Příprava kvásku: Do misky rozdrob droždí, přidej lžičku cukru, trochu vlažného mléka a lžíci mouky. Promíchej a nech na teplém místě vzejít kvásek (cca 10–15 minut).
- Těsto: Do velké mísy nasyp mouku, přidej sůl, zbytek cukru, vanilkový cukr a citronovou kůru. Vmíchej vejce, rozpuštěné máslo, tvaroh a kvásek. Postupně přilévej mléko a vypracuj hladké těsto. Pokud chceš, přidej rozinky.
- Kynutí: Těsto zakryj utěrkou a nech kynout na teplém místě cca 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.
- Formování: Z vykynutého těsta vytvoř bochánek a přenes ho na plech s pečicím papírem. Nech ještě 20 minut kynout.
- Pečení: Předehřej troubu na 170 °C. Mazanec potřete rozšlehaným vejcem a posyp plátky mandlí.
- Doba pečení: Peč cca 40–50 minut dozlatova. Pokud by mazance příliš rychle tmavl, přikryj ho alobalem.
- Servírování: Nech vychladnout a před podáváním posyp moučkovým cukrem.