Mleté maso s vlašskými ořechy a sušenými švestkami

Ingredience

  • 500 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo mix)
  • 100 g sušených švestek
  • 50 g vlašských ořechů
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička sušeného tymiánu (volitelně)
  • 50 g strouhanky (podle potřeby)
  • 100 ml vývaru (hovězího nebo zeleninového)

Postup přípravy

  • Příprava švestek a ořechů: Sušené švestky nakrájejte na menší kousky a vlašské ořechy nahrubo nasekejte.
  • Smažení cibule: Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Poté přidejte nasekaný česnek a ještě chvíli restujte.
  • Smíchání ingrediencí: V míse smíchejte mleté maso s orestovanou cibulí a česnekem, přidejte švestky, ořechy, vejce, sůl, pepř, papriku a tymián. Podle potřeby přidejte strouhanku, aby směs dobře držela pohromadě.
  • Formování a pečení: Z masové směsi vytvarujte válečky nebo placičky a vložte je do pekáče. Podlijte vývarem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30–40 minut, dokud maso nezíská zlatavou barvu.
  • Servírování: Podávejte s bramborovou kaší, rýží nebo čerstvým salátem.