Mrkvovo-ořechový dort

Na těsto:

  • 250 g nastrouhané mrkve
  • 200 g hladké mouky
  • 150 g cukru krystal
  • 150 ml rostlinného oleje
  • 3 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • Špetka soli
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na krém:

  • 250 g krémového sýru (např. Philadelphia)
  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na ozdobu:

  • Vlašské ořechy
  • Strouhaná mrkev

Postup přípravy:

  • Příprava těsta: Předehřejte troubu na 180 °C. Ve větší míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a sůl. V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem, poté přidejte olej a vanilkový extrakt. Do tekuté směsi postupně přimíchejte sypké ingredience, nakonec přidejte nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy.
  • Pečení: Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy na dort. Pečte přibližně 40–50 minut, nebo dokud není těsto propečené (zkuste špejlí). Po upečení nechte dort vychladnout.
  • Příprava krému: V míse vyšlehejte změklé máslo s moučkovým cukrem do hladkého krému. Přidejte krémový sýr a vanilkový extrakt, a vše dobře promíchejte.
  • Sestavení dortu: Vychladlý dort rozřízněte na dvě vrstvy a promažte částí krému. Poté potřete vršek a boky dortu zbylým krémem. Na závěr ozdobte vlašskými ořechy a strouhanou mrkví.
  • Servírování: Dort nechte alespoň hodinu odležet v lednici a poté podávejte.