Na těsto:
- 250 g nastrouhané mrkve
- 200 g hladké mouky
- 150 g cukru krystal
- 150 ml rostlinného oleje
- 3 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička skořice
- Špetka soli
- 100 g nasekaných vlašských ořechů
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na krém:
- 250 g krémového sýru (např. Philadelphia)
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na ozdobu:
- Vlašské ořechy
- Strouhaná mrkev
Postup přípravy:
- Příprava těsta: Předehřejte troubu na 180 °C. Ve větší míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a sůl. V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem, poté přidejte olej a vanilkový extrakt. Do tekuté směsi postupně přimíchejte sypké ingredience, nakonec přidejte nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy.
- Pečení: Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy na dort. Pečte přibližně 40–50 minut, nebo dokud není těsto propečené (zkuste špejlí). Po upečení nechte dort vychladnout.
- Příprava krému: V míse vyšlehejte změklé máslo s moučkovým cukrem do hladkého krému. Přidejte krémový sýr a vanilkový extrakt, a vše dobře promíchejte.
- Sestavení dortu: Vychladlý dort rozřízněte na dvě vrstvy a promažte částí krému. Poté potřete vršek a boky dortu zbylým krémem. Na závěr ozdobte vlašskými ořechy a strouhanou mrkví.
- Servírování: Dort nechte alespoň hodinu odležet v lednici a poté podávejte.