Nejlepší ořechový korpus

Ingredience

  • 6 vajec (oddělené bílky a žloutky)
  • 150 g cukru (krupice nebo třtinový)
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 2 lžíce polohrubé nebo hladké mouky (lze nahradit bezlepkovou nebo vynechat úplně)
  • 1 lžička prášku do pečiva (nebo jen špetka jedlé sody)
  • špetka soli
  • (volitelné) 1 lžička skořice nebo citronová kůra

Postup přípravy

  • Předehřej troubu na 170 °C (horní + dolní ohřev). Připrav si dortovou formu (Ø 22–24 cm), vylož dno pečicím papírem a boky lehce vymaž tukem a vysyp moukou nebo ořechy.
  • Bílky vyšlehej se špetkou soli do tuhého sněhu.
  • V jiné míse vyšlehej žloutky s cukrem do světlé nadýchané pěny.
  • Do žloutkové směsi vmíchej mleté ořechy, případně mouku a prášek do pečiva. Pokud chceš, přidej i skořici nebo citronovou kůru.
  • Nakonec opatrně vmíchej sníh z bílků – nejdříve třetinu, pak zbytek, abys neztratil/a nadýchanost.
  • Nalij těsto do formy a peč cca 30–40 minut, dokud špejle po zapíchnutí nevyjde suchá.
  • Po upečení nech korpus chvíli chladnout ve formě, poté vyklop a nech úplně vychladnout.