Nepečené bezlepkové vánoční cukroví

Na těsto

  • 200 g mletých mandlí (nebo lískových ořechů)
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 150 g sušených datlí (bez pecek)
  • 2 lžíce kakaa (neslazeného)
  • 2 lžíce javorového sirupu (nebo medu)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Špetka skořice a špetka soli

Na obalení

  • Strouhaný kokos, kakao nebo sekané ořechy

Postup

  • Příprava: Datle namočte na 10 minut do horké vody, poté je sceďte.
  • Mixování: V mixéru rozmixujte datle na pastu. Přidejte mleté ořechy, kokos, kakao, javorový sirup, vanilkový extrakt, skořici a sůl. Mixujte, dokud nevznikne kompaktní těsto.
  • Tvarování: Z těsta vytvarujte malé kuličky nebo jiné tvary dle libosti.
  • Obalování: Kuličky obalte ve strouhaném kokosu, kakau nebo sekaných ořeších.
  • Chlazení: Cukroví dejte do lednice alespoň na 2 hodiny, aby ztuhlo.
  • Podávání: Podávejte jako lahodné a zdravé vánoční cukroví.