Ořechová roláda bez mouky

Na těsto:

  • 6 vajec (oddělené bílky a žloutky)
  • 150 g cukru
  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • Špetka soli

Na náplň:

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup přípravy:

  • Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte plech pečicím papírem.
  • V čisté míse vyšlehejte bílky se špetkou soli do tuhého sněhu.
  • V jiné míse vyšlehejte žloutky s cukrem, dokud nejsou světle žluté a nadýchané.
  • Postupně přidávejte mleté ořechy a prášek do pečiva k žloutkové směsi.
  • Opatrně vmíchejte sníh z bílků, dokud nevznikne hladké těsto.
  • Těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech a pečte v předehřáté troubě asi 15 minut.
  • Po upečení vyklopte těsto na čistou utěrku posypanou cukrem moučka. Pečicí papír opatrně odstraňte a těsto za pomoci utěrky srolujte. Nechte vychladnout.
  • Vyšlehejte smetanu do tuha.
  • V míse smíchejte mascarpone s cukrem moučka a vanilkovým extraktem.
  • Opatrně vmíchejte vyšlehanou smetanu do mascarpone směsi.
  • Vychladlé těsto opatrně rozrolujte a potřete připravenou náplní.
  • Znovu srolujte a nechte vychladnout v lednici alespoň 1 hodinu před podáváním.
  • Před podáváním roládu posypte cukrem moučka a ozdobte celými vlašskými ořechy.