Na těsto:
- 6 vajec (oddělené bílky a žloutky)
- 150 g cukru
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 1 lžička prášku do pečiva
- Špetka soli
Na náplň:
- 250 g mascarpone
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce cukru moučka
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup přípravy:
- Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte plech pečicím papírem.
- V čisté míse vyšlehejte bílky se špetkou soli do tuhého sněhu.
- V jiné míse vyšlehejte žloutky s cukrem, dokud nejsou světle žluté a nadýchané.
- Postupně přidávejte mleté ořechy a prášek do pečiva k žloutkové směsi.
- Opatrně vmíchejte sníh z bílků, dokud nevznikne hladké těsto.
- Těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech a pečte v předehřáté troubě asi 15 minut.
- Po upečení vyklopte těsto na čistou utěrku posypanou cukrem moučka. Pečicí papír opatrně odstraňte a těsto za pomoci utěrky srolujte. Nechte vychladnout.
- Vyšlehejte smetanu do tuha.
- V míse smíchejte mascarpone s cukrem moučka a vanilkovým extraktem.
- Opatrně vmíchejte vyšlehanou smetanu do mascarpone směsi.
- Vychladlé těsto opatrně rozrolujte a potřete připravenou náplní.
- Znovu srolujte a nechte vychladnout v lednici alespoň 1 hodinu před podáváním.
- Před podáváním roládu posypte cukrem moučka a ozdobte celými vlašskými ořechy.