Ořechová roláda z bílků

Korpus

  • 6 bílků
  • 200 g moučkového cukru
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • špetka soli

Krém

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 1 ztužovač šlehačky (volitelně)

Postup přípravy

  • Předehřejte troubu na 160 °C a připravte si plech s pečicím papírem.
  • Bílky se špetkou soli vyšlehejte do tuhého sněhu, postupně zašlehávejte cukr, až vznikne lesklá hmota.
  • Zlehka vmíchejte ořechy a mouku.
  • Rozetřete na plech do obdélníkového tvaru, pečte cca 15–20 minut dozlatova.
  • Horký plát ihned stočte i s pečicím papírem do rolády, nechte vychladnout.
  • Smetanu vyšlehejte s vanilkou do tuha.
  • Vychladlou roládu rozviňte, potřete krémem a znovu zarolujte.
  • Povrch můžete pocukrovat, polít čokoládou nebo posypat ořechy.