Ořechové košíčky

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla, studeného a nakrájeného na kousky
  • 50 g cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli

Náplň:

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g cukru
  • 100 ml smetany
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička skořice
  • několik celých vlašských ořechů na ozdobu

Postup přípravy:

  • Smíchejte hladkou mouku, cukr a sůl v míse. Přidejte studené máslo a prsty nebo pomocí robotu ho zapracujte do směsi, až vznikne drobenka. Přidejte vejce a rychle zpracujte těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte odpočinout v lednici alespoň 30 minut.
  • Předehřejte troubu na 180°C. Vyválejte těsto na lehce pomoučené ploše a vykrajujte kolečka, která vložíte do formiček na košíčky. Propíchejte těsto vidličkou a pečte v předehřáté troubě asi 10-12 minut, dokud nejsou košíčky zlatavé.
  • Mezitím připravte náplň. V hrnci smíchejte mleté vlašské ořechy, cukr, smetanu, med a skořici. Zahřívejte na středním ohni a míchejte, dokud směs nezhoustne.
  • Upečené košíčky naplňte ořechovou náplní a ozdobte celými vlašskými ořechy.
  • Nechte košíčky vychladnout a podávejte.