Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla, studeného a nakrájeného na kousky
- 50 g cukru
- 1 vejce
- špetka soli
Náplň:
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 100 g cukru
- 100 ml smetany
- 2 lžíce medu
- 1 lžička skořice
- několik celých vlašských ořechů na ozdobu
Postup přípravy:
- Smíchejte hladkou mouku, cukr a sůl v míse. Přidejte studené máslo a prsty nebo pomocí robotu ho zapracujte do směsi, až vznikne drobenka. Přidejte vejce a rychle zpracujte těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte odpočinout v lednici alespoň 30 minut.
- Předehřejte troubu na 180°C. Vyválejte těsto na lehce pomoučené ploše a vykrajujte kolečka, která vložíte do formiček na košíčky. Propíchejte těsto vidličkou a pečte v předehřáté troubě asi 10-12 minut, dokud nejsou košíčky zlatavé.
- Mezitím připravte náplň. V hrnci smíchejte mleté vlašské ořechy, cukr, smetanu, med a skořici. Zahřívejte na středním ohni a míchejte, dokud směs nezhoustne.
- Upečené košíčky naplňte ořechovou náplní a ozdobte celými vlašskými ořechy.
- Nechte košíčky vychladnout a podávejte.