Ingredience na těsto (cca 30 ks)
- 200 g hladké mouky (lze i bezlepkovou směs)
- 140 g másla (studeného)
- 70 g moučkového cukru
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 1 žloutek
- špetka soli
Na krém
- 150 g másla (změklého)
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžíce rumu nebo vanilkový cukr
- (volitelné) 1 žloutek nebo 2 lžíce pudinku pro stabilitu
Na ozdobu
- rozpuštěná čokoláda (na polití)
- půlky vlašských ořechů nebo hoblinky
Postup přípravy
- Všechny suroviny (mouku, máslo, cukr, mleté ořechy, žloutek, sůl) rychle zpracuj do hladkého těsta – můžeš ručně nebo v robotu.
- Zabal do fólie a nech minimálně 30 minut odležet v lednici.
- Potom těsto rozděl na malé kousky a vmačkej do malých formiček na košíčky (ideálně kovových, ne silikonových). Dno můžeš propíchnout vidličkou.
- Peč ve vyhřáté troubě na 170 °C cca 10–12 minut, až jsou zlatavé. Nech krátce zchladnout a pak opatrně vyklepni z formiček.
- Máslo vyšlehej s cukrem do světlé pěny. Přidej rum nebo vanilku.
- Pokud chceš pevnější krém, můžeš přidat trochu vychladlého vanilkového pudinku nebo zašlehat 1 žloutek (jen u domácí spotřeby).
- Vychladlé košíčky naplň krémem – buď lžičkou, nebo pomocí cukrářského sáčku.
- Navrch můžeš přelít rozpuštěnou čokoládou a ozdobit půlkou ořechu.