Ořechové košíčky s krémem

Ingredience na těsto (cca 30 ks)

  • 200 g hladké mouky (lze i bezlepkovou směs)
  • 140 g másla (studeného)
  • 70 g moučkového cukru
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 1 žloutek
  • špetka soli

Na krém

  • 150 g másla (změklého)
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíce rumu nebo vanilkový cukr
  • (volitelné) 1 žloutek nebo 2 lžíce pudinku pro stabilitu

Na ozdobu

  • rozpuštěná čokoláda (na polití)
  • půlky vlašských ořechů nebo hoblinky

Postup přípravy

  • Všechny suroviny (mouku, máslo, cukr, mleté ořechy, žloutek, sůl) rychle zpracuj do hladkého těsta – můžeš ručně nebo v robotu.
  • Zabal do fólie a nech minimálně 30 minut odležet v lednici.
  • Potom těsto rozděl na malé kousky a vmačkej do malých formiček na košíčky (ideálně kovových, ne silikonových). Dno můžeš propíchnout vidličkou.
  • Peč ve vyhřáté troubě na 170 °C cca 10–12 minut, až jsou zlatavé. Nech krátce zchladnout a pak opatrně vyklepni z formiček.
  • Máslo vyšlehej s cukrem do světlé pěny. Přidej rum nebo vanilku.
  • Pokud chceš pevnější krém, můžeš přidat trochu vychladlého vanilkového pudinku nebo zašlehat 1 žloutek (jen u domácí spotřeby).
  • Vychladlé košíčky naplň krémem – buď lžičkou, nebo pomocí cukrářského sáčku.
  • Navrch můžeš přelít rozpuštěnou čokoládou a ozdobit půlkou ořechu.