Těsto
- 200 g hladké mouky
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 100 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
Pařížský krém
- 250 ml smetany ke šlehání (33%)
- 150 g hořké čokolády (nad 70 % kakaa)
- 100 g másla
- 1 lžíce moučkového cukru
Postup přípravy
- Těsto: V míse smíchejte mouku, mleté ořechy, cukr a vanilkový cukr. Přidejte máslo nakrájené na kousky a vejce. Vypracujte hladké těsto, které nechte v lednici odpočinout asi 30 minut.
- Pečení košíčků: Předehřejte troubu na 180 °C. Z těsta tvořte malé kuličky a vtlačujte je do vymazaných formiček na košíčky. Pečte asi 10-12 minut, dokud košíčky nezezlátnou. Nechte vychladnout a poté je opatrně vyklopte.
- Pařížský krém: Smetanu zahřejte, ale nevařte. Přidejte do ní nalámanou čokoládu a za stálého míchání rozpusťte. Poté vmíchejte cukr a máslo. Nechte vychladnout, poté vyšlehejte do hladkého krému.
- Plnění: Pařížský krém naplňte do vychladlých košíčků pomocí cukrářského sáčku nebo lžičky.
- Servírování: Ozdobte košíčky podle chuti, například kousky ořechů nebo nastrouhanou čokoládou.