Krém z vlašských ořechů

Těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 150 g krupicového cukru
  • 4 vejce (oddělené žloutky a bílky)
  • 100 g másla (měkkého)
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Špetka soli

Žloutková poleva

  • 4 žloutky
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžička citronové šťávy

Postup přípravy:

  • Příprava těsta: Předehřejte troubu na 180 °C. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a mleté vlašské ořechy. V jiné míse vyšlehejte máslo s cukrem do pěny. Postupně přidávejte žloutky a vanilkový extrakt.
  • Spojení ingrediencí: Do máslové směsi přidejte suché ingredience a promíchejte. Nakonec jemně vmíchejte sníh vyšlehaný z bílků a špetky soli.
  • Pečení: Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně rozetřete. Pečte v předehřáté troubě asi 20-25 minut, nebo dokud není povrch zlatavý a těsto na dotek pružné.
  • Příprava žloutkové polevy: Mezitím vyšlehejte žloutky s moučkovým cukrem a citronovou šťávou do hladké a lesklé konzistence.
  • Nanášení polevy: Upečený korpus vyjměte z trouby a ještě teplý ho potřete připravenou žloutkovou polevou. Poté vraťte do trouby a pečte dalších 5 minut na mírnou teplotu (asi 150 °C), dokud poleva neztuhne a nezezlátne.
  • Chlazení a krájení: Nechte řezy vychladnout a poté je nakrájejte na obdélníky nebo čtverečky.
  • Servírování: Ořechové řezy se žloutkovou polevou podávejte jako lahodný dezert nebo sladkou pochoutku ke kávě či čaji.