Těsto
- 200 g hladké mouky
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 150 g krupicového cukru
- 4 vejce (oddělené žloutky a bílky)
- 100 g másla (měkkého)
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Špetka soli
Žloutková poleva
- 4 žloutky
- 150 g moučkového cukru
- 1 lžička citronové šťávy
Postup přípravy:
- Příprava těsta: Předehřejte troubu na 180 °C. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a mleté vlašské ořechy. V jiné míse vyšlehejte máslo s cukrem do pěny. Postupně přidávejte žloutky a vanilkový extrakt.
- Spojení ingrediencí: Do máslové směsi přidejte suché ingredience a promíchejte. Nakonec jemně vmíchejte sníh vyšlehaný z bílků a špetky soli.
- Pečení: Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně rozetřete. Pečte v předehřáté troubě asi 20-25 minut, nebo dokud není povrch zlatavý a těsto na dotek pružné.
- Příprava žloutkové polevy: Mezitím vyšlehejte žloutky s moučkovým cukrem a citronovou šťávou do hladké a lesklé konzistence.
- Nanášení polevy: Upečený korpus vyjměte z trouby a ještě teplý ho potřete připravenou žloutkovou polevou. Poté vraťte do trouby a pečte dalších 5 minut na mírnou teplotu (asi 150 °C), dokud poleva neztuhne a nezezlátne.
- Chlazení a krájení: Nechte řezy vychladnout a poté je nakrájejte na obdélníky nebo čtverečky.
- Servírování: Ořechové řezy se žloutkovou polevou podávejte jako lahodný dezert nebo sladkou pochoutku ke kávě či čaji.