Ořechové trubičky plněné karamelovým krémem

Na trubičky

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • Špetka soli
  • Formičky na trubičky

Na karamelový krém

  • 200 g cukru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 150 g másla

Příprava trubiček

  • Smíchej mouku, mleté ořechy, moučkový cukr a špetku soli.
  • Přidej nakrájené máslo, vejce a mléko. Zpracuj hladké těsto.
  • Těsto zabal do potravinové fólie a nech v lednici odležet minimálně 30 minut.
  • Odleželé těsto vyválej na tloušťku asi 2–3 mm. Nakrájej na proužky o šířce 1–1,5 cm.
  • Omotej těsto kolem kovových formiček na trubičky, konec lehce přitlač, aby se během pečení neodpojil.
  • Peč v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 12–15 minut, dokud nejsou trubičky zlatavé.
  • Po upečení nech trubičky vychladnout a opatrně je stáhni z formiček.

Příprava karamelového krému

  • V hrnci rozpust cukr na středním plameni, až zkaramelizuje do zlatohnědé barvy.
  • Pomalu přilévej smetanu (opatrně, může prskat) a míchej, dokud se karamel se smetanou nespojí.
  • Odstav z ohně a postupně vmíchej změklé máslo, dokud nevznikne hladký krém.
  • Karamelový krém nech vychladnout, aby ztuhnul, a následně ho naplň do trubiček pomocí cukrářského sáčku.