Ořechovky - bulharské cukroví bez lepku

Ingredience:

  • 300 g mletých ořechů (vlašské nebo lískové)
  • 250 g moučkového cukru
  • 3 bílky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • Kůra z 1 citronu
  • Pár kapek vanilkového extraktu

Postup:

  • Ve velké míse smíchejte mleté ořechy a moučkový cukr.
  • Ve vedlejší míse vyšlehejte bílky do tuhé pěny společně s citronovou šťávou.
  • Do směsi s ořechy a cukrem postupně přidávejte vyšlehané bílky, citronovou kůru a vanilkový extrakt, a opatrně směs spojte.
  • Na plech položený s pečicím papírem kladte lžičkou malé hromádky těsta.
  • Pečte v předehřáté troubě na 160 °C asi 10–15 minut, dokud nejsou zlatavé.
  • Po upečení nechte cukroví vychladnout a pečlivě je sejměte z pečicího papíru.
  • Toto cukroví je vhodné pro osoby s intolerancí na lepek, neboť neobsahuje mouku. Mleté ořechy dodávají cukroví bohatou chuť a křehkost.