Ořechový cheesecake

Na korpus:

  • 200 g drcených sušenek (např. grahamových)
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g másla, rozpuštěného

Na náplň:

  • 500 g smetanového sýra (např. Philadelphia)
  • 200 g cukru
  • 200 ml zakysané smetany
  • 3 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 100 g jemně nasekaných vlašských ořechů

Na ozdobu:

  • Karamelová omáčka
  • Nasekané vlašské ořechy

Postup přípravy:

  • Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte dno dortové formy pečicím papírem.
  • V míse smíchejte drcené sušenky, mleté vlašské ořechy a rozpuštěné máslo. Směs přitlačte na dno připravené dortové formy, aby vznikl rovnoměrný korpus.
  • Pečte korpus v předehřáté troubě přibližně 10 minut. Poté vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
  • Snižte teplotu trouby na 160 °C.
  • V míse vyšlehejte smetanový sýr s cukrem do hladka. Přidejte zakysanou smetanu, vejce a vanilkový extrakt a dobře promíchejte.
  • Přidejte jemně nasekané vlašské ořechy a promíchejte.
  • Nalijte směs na vychladlý korpus a pečte v předehřáté troubě přibližně 50-60 minut, dokud cheesecake není na okrajích zlatavý a střed je lehce rosolovitý.
  • Vypněte troubu a nechte cheesecake v troubě ještě 1 hodinu chladnout.
  • Vyjměte cheesecake z trouby a nechte úplně vychladnout. Poté dejte do lednice na minimálně 4 hodiny, ideálně přes noc.
  • Před podáváním ozdobte karamelovou omáčkou a nasekanými vlašskými ořechy.