Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 300 ml vlažné vody
- 20 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného)
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 2 lžíce olivového oleje
- 150 g nasekaných vlašských ořechů
Postup přípravy:
- Příprava kvásku: V malé misce rozmíchejte droždí s cukrem a 100 ml vlažné vody. Nechte kvásek 10 minut odstát, dokud nezačne pěnit.
- Těsto: Do velké mísy nasypte mouku a sůl. Přidejte kvásek, zbytek vody a olivový olej. Těsto hněťte, dokud není hladké a elastické. Poté do těsta zapracujte nasekané vlašské ořechy.
- Kynutí: Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte ho kynout na teplém místě asi 1–2 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Pečení: Předehřejte troubu na 220 °C. Vykynuté těsto vytvarujte do bochníku a položte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ještě 20 minut kynout. Poté chléb pečte přibližně 30–35 minut, dokud není zlatavý a při poklepání na dno zní dutě.
- Servírování: Nechte chléb vychladnout na mřížce. Podávejte ho samotný nebo s máslem, výborně se hodí i ke sýrům.