Ořechový dort od babičky

Ingredience na těsto

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 200 g hladké mouky
  • 180 g cukru
  • 5 vajec
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • Špetka soli

Ingredience na krém

  • 250 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 150 g mletých ořechů
  • 2 lžíce rumu (volitelně)
  • 1 lžička vanilkového cukru

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny. Postupně přidejte olej, mléko, a nakonec vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, mleté ořechy a špetku soli.
  • Pečení korpusu: Těsto nalijte do dortové formy vyložené pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30–40 minut, dokud korpus nezezlátne a špejle po vpichu zůstane čistá.
  • Příprava krému: Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem do hladkého krému. Poté přidejte mleté ořechy, vanilkový cukr a rum.
  • Sestavení dortu: Korpus nechte vychladnout, poté ho rozkrojte na dvě až tři vrstvy. Každou vrstvu namažte ořechovým krémem a poté celý dort potřete i zvenku.
  • Ozdoba: Horní část dortu ozdobte celými ořechy a lehce posypte moučkovým cukrem.