Plněné ořechové košíčky

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla (studeného, nakrájeného na kostičky)
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce studené vody

Na náplň:

  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g cukru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na ozdobu:

  • Celé vlašské ořechy nebo moučkový cukr

Postup přípravy:

  • Příprava těsta: Smíchejte mouku s moučkovým cukrem, přidejte studené máslo a promněte prsty do drobenky. Přidejte žloutek a lžíci studené vody. Rychle zpracujte těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 30 minut odpočinout v lednici.
  • Formování košíčků: Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto rozválejte na tenký plát a vykrajujte kolečka, která vtlačíte do formiček na košíčky. Těsto pečte v předehřáté troubě asi 10–12 minut, dokud nejsou košíčky zlatavé. Nechte vychladnout.
  • Příprava náplně: V kastrůlku zahřejte smetanu s cukrem, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte mleté ořechy, med a vanilkový extrakt. Směs míchejte, dokud nezhoustne, poté odstavte a nechte trochu vychladnout.
  • Plnění košíčků: Košíčky naplňte ořechovou náplní a ozdobte je celými ořechy nebo poprašte moučkovým cukrem.
  • Podávání: Košíčky nechte před podáváním ztuhnout. Uchovávejte je v chladu.