Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla (studeného, nakrájeného na kostičky)
- 50 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1 lžíce studené vody
Na náplň:
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 100 g cukru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce medu
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na ozdobu:
- Celé vlašské ořechy nebo moučkový cukr
Postup přípravy:
- Příprava těsta: Smíchejte mouku s moučkovým cukrem, přidejte studené máslo a promněte prsty do drobenky. Přidejte žloutek a lžíci studené vody. Rychle zpracujte těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 30 minut odpočinout v lednici.
- Formování košíčků: Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto rozválejte na tenký plát a vykrajujte kolečka, která vtlačíte do formiček na košíčky. Těsto pečte v předehřáté troubě asi 10–12 minut, dokud nejsou košíčky zlatavé. Nechte vychladnout.
- Příprava náplně: V kastrůlku zahřejte smetanu s cukrem, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte mleté ořechy, med a vanilkový extrakt. Směs míchejte, dokud nezhoustne, poté odstavte a nechte trochu vychladnout.
- Plnění košíčků: Košíčky naplňte ořechovou náplní a ozdobte je celými ořechy nebo poprašte moučkovým cukrem.
- Podávání: Košíčky nechte před podáváním ztuhnout. Uchovávejte je v chladu.