Těsto
- 200 g hladké mouky
- 140 g másla (studeného, na kousky)
- 60 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- špetka soli
Náplň
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 80 g moučkového cukru
- 1 lžička rumu (volitelně)
- 2 lžíce mléka (případně více, dle konzistence)
- vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkového extraktu
Na ozdobu
- Čokoládová poleva nebo celá/jedlá polovina ořechu navrch
Postup přípravy
- Z mouky, másla, cukru, žloutku a špetky soli vypracuj hladké těsto. Nech ho odležet 30 minut v lednici.
- Vymaž malé formičky (na košíčky) máslem.
- Těstem vyplň formičky tenkou vrstvou – vytvaruj dno i okraje.
- Peč v troubě předehřáté na 170 °C asi 10–12 minut, dozlatova. Nech vychladnout a opatrně vyklop.
- Smíchej všechny suroviny na náplň – měla by být hustá, ale roztíratelná.
- Naplň košíčky, ozdob dle chuti čokoládou nebo ořechem.