Plněné ořechové košíčky

Těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 140 g másla (studeného, na kousky)
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • špetka soli

Náplň

  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 lžička rumu (volitelně)
  • 2 lžíce mléka (případně více, dle konzistence)
  • vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkového extraktu

Na ozdobu

Postup přípravy

  • Z mouky, másla, cukru, žloutku a špetky soli vypracuj hladké těsto. Nech ho odležet 30 minut v lednici.
  • Vymaž malé formičky (na košíčky) máslem.
  • Těstem vyplň formičky tenkou vrstvou – vytvaruj dno i okraje.
  • Peč v troubě předehřáté na 170 °C asi 10–12 minut, dozlatova. Nech vychladnout a opatrně vyklop.
  • Smíchej všechny suroviny na náplň – měla by být hustá, ale roztíratelná.
  • Naplň košíčky, ozdob dle chuti čokoládou nebo ořechem.